4 изненадващи факта за кафето - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 изненадващи факта за кафето
Автор: Екатерина Пейчева
4 изненадващи факта за кафето

Ако не сте (все още) от късметлиите, които спят до късно по морето, ранната понеделнишка сутрин най-вероятно ви е събудила с чаша кафе преди работа. Тук ви представяме 4 малко известни факта за тази толкова известна напитка.

Откривателите на кафето може би са били кози от Етиопия

Легендата гласи, че етиопски пастир на име Калди прекарал тежка безсънна нощ в опит да укроти мистериозно подивелите си кози. По късно установил, че козите са яли от плодчетата на едно кафеено дърво. Калди споменал за откритието си на един монах, който изпробвал плодовете и установил, че най-накрая се е намерило нещо, което да го държи буден по време на вечерните служби.

 42998

Кафето удължава живота... и го скъсява едновременно

Кафето е най-големият източник на антиоксиданти, който западното полукълбо консумира. Като такъв то намалява риска от редица заболявания като Паркинсонова болест, диабет и сърдечни заболявания. Нещо повече, кафето стимулира горенето на калории. Редовната консумация на кофеин засилва метаболизма с 3 до 11%. По ирония обаче изследванията показват, че пиенето на кафе се свързва с редица вредни навици като тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол и червено месо.

Най-скъпото кафе в света се произвежда от слонски изпражнения

42997

„Естествено облагородено от спасени слонове“ е мотото на кафето с марка „Блек Айвъри“, което се предлага само в най-луксозните хотели по света. Тайната на производствения процес е, че кафените зърна преминават през подробна обработка в стомасите на слонове в продължение на 15 до 70 часа, преди да влязат в чашата. В малки количества кафето се продава и онлайн (ако ви е станало толкова любопитно, че да платите 130 лева за 35 грама).

Чаша кафе има ударен ефект

Изследване на Барселонския университет показва, че концентрация на кофеин в кръвта достига своя максимум 45 минути след изпиването на чаша кафе, но нивата на кофеин достигат половината от максималната концентрация още в първите десет минути, като ефектът е по-силен при мъжете, отколкото при жените. По-интересно обаче е, че изследването открива, че и безкофеиновото кафе повишава бодростта, което, признават неохотно авторите, може да се дължи и на плацебо ефект.

Плацебо или не, ободряващият ефект на кафето трае между два и четири часа, така че, ако не сте го сторили още, вдигайте чашите! Екипът на Peika.bg ви пожелава бодра и успешна седмица!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин