Къде по света може да видите копия на айфеловата кула? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде по света може да видите копия на айфеловата кула?
Автор: Елена Исаева

Айфеловата кула е може би най-известната кула в Европа и света. Тя е един от символите на Париж и на цяла Франция. Това определено е най-посещаваната забележителност във френската столица. Тя привлича туристи от цял свят и има милиони посетители всяка година. Със своите над 320 метра височина тя е вдъхновила още няколко държави, които са ѝ направили нещо като копия, разбира се в доста по-умален вариант.

Айфеловата кула в Париж се намира на река Сена, от едната страна е Марсово поле, а от другата площад Трокадеро. На върха ѝ има ресторант, сувенирен магазин и панорамна площадка, от която се вижда цял Париж, до където погледът ви стига. Тя е била построена от Гюстав Айфел за едно световно изложение в Париж и е трябвало да бъде разрушена малко след това. Първоначално местните изобщо не са я харесвали и до днес има такива хора, но кулата многократно е изплатила своята цена, това е станало още съвсем в началото и иправата на града е решила да я остави.

Къде по света може да видите копия на айфеловата кула?
Снимка: pixabay.com

 

Днес едва ли някой може да си представи Париж без Айфеловата кула, дори и тези, които никак не я харесват, защото смятат, че не пасва на иначе подреденият и еднообразен Париж. Лично аз смятам, че нейната роля е точно това – да изпъква сред всички други сгради и постройки във френската столица.

Къде по света може да видите копия на айфеловата кула?
Снимка: pixabay.com

 

Една подобна статуя може да видите в Лас Вегас, САЩ. Градът, който никога не спи и е меката на хазарта и нощния живот има една по малко айфелова кула, която спада към атракциите на американския град в Невада. Тя е открита през 1999 г.

В Токио, Япония има дори по-висока от тази в Париж. Тя е построена през 1958 г., и се извисява на около 2000 фута в небето (което я прави почти 1000 фута по-висока от истинската Айфелова кула).

Може да е изненадващо, но е факт, че и в Лахор в Пакистан има реплика на Айфеловата кула.

Още една реплика на Айфеловата кула има в Слобозия. Това е малък град в Източна Румъния. Тя е построена на частна земя и е построена със средства на румънски милиардер.

В България също има вариант на Айфеловата кула. Тя се намира в курортния комплекс Златни пясъци от 2007 г. и е висока 32.4 метра. На височина около 6 метра е изградена малка платформа с наблюдателна площадка и кафене. Извисявайки се на около 32 метра над земята, кулата е около една десета от височината на действителната структура.

Funkturm Berlin се казва подобието на Айфеловата кула в Берлин, завършена през 1926 г., е проектирана от немския архитект Хайнрих Щрауер. И макар че не е построена от инженера Густав Айфел, със сигурност е била повлияна от структурата, която е издигната в Париж цели четири десетилетия по-рано.

Реплики на Айфеловата кула има още в Тексас, Флорида, Китай и Гърция или поне за сега са тези. Ако планирате екскурзия на някои от горе озброените места, отбийте се до „братята“ на Айфеловата кула, те са все пак забележителности за дадените места.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин