Мостовете на Париж - част 1 - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мостовете на Париж - част 1
Автор: Елена Исаева

Париж е не само мода, история, култура, архитектура, гурме – кулинария, фенери, кабарета и каквото още се сетите. Париж е дихание, свобода, простор, чиста, неподправена любов. Разхождайки се из улиците на този незабравим град, неусетно се сливате с пъстротата и шума на ежедневието, с потока от хора и автомобили, чувствата се смесват, усещането е сякаш винаги сте били на това прекрасно място. От големите булеварди до малките кокетни старинни улички, тук сякаш сте в друго измерение. Малките ресторантчета и кафенета ви приканват да поспрете, да поседнете на някоя от кокетните масички, с обърнати столове към улицата, за да можете да се наблюдавате на дижението, да не пропуснете някой интересен момент, защото в Париж всяко изживяване е запомнящо се, всеки миг е изпълнен с чувство на неповторимост и неподправеност.

 

Красиво подредените витрини и ароматът, който се носи от вътрешността на заведенията не е за пренебрегване, насладете се на тези куlинарни изкушения, а като бонус винаги ще имате незабравима гледка – дали към униклните архитектурни шедьоври или към някой красиво подреден парк, потънал в зеленина и в цветя или към някой от мостовете, растилащи се над Сена. Отидете в някой парк, седнете на някоя пейка и се наслаждавайте, защото Париж е усещане, той не е само град – музей, който може да бъде видян, той трябва и да бъде изживян.

Мостовете на Париж - част 1
Снимка: Елена Исаева

Освен всички известни и не толкова, архитектурно – исторически паметници, градът на любовта и светлините е богат и на интересни и със собствена история мостове.

Ще ви запозная с някои от тях.

Най – впечатляващият и с най – много декорации сред тях е мостът Александър III. Строен е в периода 1896 г. – 1900 г. и носи името на императора на Русия, Александър III, в знак на приятелството между Франция и Русия. От двете страни на мостa се издигат колони с височина 17 м., като символ на науката, изкуството и индустрията, а четирите женски фигури са символи на Франция от различни епохи. Мостът свързва галериите Пти Пале и Гран Пале с Дома на Инвалидите.

Мостовете на Париж - част 1
Снимка: Елена Исаева

За построяването на моста е имало едно условие, да се изгради така, че да не закрива гледката към Шан-з-Елизе, а първият камък е положен от синът и наследник на императора – Николай II.

Мостът е открит по време на Световното изложение, провеждано през 1900 г. в Париж и е включен в Списъка за Световното наследство на ЮНЕСКО  „ Бреговете на Сена“.

Мостът Александър III е една от основните забележителности и атракции на Париж. Застанете на него и се насладете на прекрасните гледки към Дома на инвалидите, Айфеловата кула и просторната Шан-з-Елизе.

Мостът Мирабо е построен през 1895 г. – 1897 г., по проект на френския архитект Пол Рабел. Това е най - романтичното място в Париж, на него се срещат влюбените и се вричат на вярност и преданост един към друг.

Френският поет, писател и критик Гийом Аполинер ( роден в Рим, Италия ), възпява моста Мирабо в своите стихове:

„ Под моста Мирабо минава Сена

И любовта

Да страдам ли с душа ранена

Щом радост мъката накрая сменя...“

От 29 април 1975 г. мостът получава статут на исторически паметник.

На моста са поставени няколко женски статуи, една от които е символ на град Париж. А над всяка статуя се вижда гербът на града.

Разходката и по двата моста е удоволствие за душата. Ако можете, доставете си го.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин