Най-интересните музеи в Париж – част 1 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните музеи в Париж – част 1
Автор: Елена Исаева

Френската столица Париж е известна със своята богата и древна история, красота, стил, аристократизъм. В града има невероятно изобилие на културно – исторически сгради, паметници, музеи, дворци, паркове и атракции. Освен всичко това тук всеки ресторант и всяко кафене си има история, голяма част от тях свързани и с популярни из цял свят личности.

 

В града на любовта и светлините има повече от 130 музея, като всеки един от тях е интересен и заслужаващ внимание. Тук всеки посетител на шикозния и елегантен град, ще намери своите музеи, според своите интереси и познания.

Най-интересните музеи в Париж – част 1
Снимка: Елена Исаева

 

Аз искам да ви запозная с някои от най – интересните и най – значими парижки музеи.

1.Ще започна с най – известният от тях – Лувъра. Лувърът има завидна популярност и значимост в цял свят. Разположен е в сградата на средновековна крепост, която през годините е ползвана като дворец от френските крале, като всеки следващ крал през годините я е достроявал и разширявал.

В Лувъра се съхраняват повече от 30 000 произведения на изкуството, като част от тях са много известни шедьоври. Тук има картини от XV и XVII век на фламандски, холандски и немски художници, картини от средновековието до XIX век на известни и нетолкова известни френски художници, картини, рисувани от италиански художници в периода XI – XVIII век, статуи от XVIII век и още много старинни предмети.

В музея има богата колекция от гръцки, етруски, египетски и римски антични артефакти. Също така са изложени корони на френските крале, антични мебели и вещи, които са използвали в ежедневието си.

В Лувъръа може би са необходими месеци, за да може да се разгледат абсолютно всички зали, помещения и места, където са изложение невероятните експонати.

Най-интересните музеи в Париж – част 1
Снимка: Елена Исаева

 

Едни от най – известните и може би от най – ценните произведения, които се съхраняват в Лувъра са „ Мона Лиза “ на Леонардо да Винчи, „ Трите грации “ на Лукас Кранах Стари, статуята на Венера Милоска от II век пр. н. е. и други.

2. Музеят Роден, разположен в хотел Бирон и красивите му градини, някога служел за резиденция на известния скулптур Огюст Роден. Творецът завещава всичките си произведения на френската държава, при условие, че красивото имение бъде превърнато в музей, където ще бъдат изложени произведенията му.

Днес в музея са изложени повече от 300 от неговите скулптури, картини и рисунки. Сред най – известните са „ Мислителят “, „ Портите на ада “ и др.

В музея има стая, в която са изложени и произведения на неговата ученичка и любовница, за която има предположения, че е била по – талантлива от учителя си.

3. Музей д‘ Орсе, разположен в сграда, която е била първата проектирана и използвана гара – Gare d’ Orsay. В красивата сграда, потроена в стил ар нуво са разположени над 2 000 картини и повече от 600 скулптури. Тук можете да видите прекрасни произведения от Моне, Сезан, Реноар, Мане и други известни имена. А картината на Ван Гог „ Звездна нощ над Рона “, създадена през 1888 г.  е истинско удоволствие за сетивата. Тук ще видите още много красиви картини на по – съвременни автори.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин