Тайните на Лувъра - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайните на Лувъра
Автор: Елена Исаева

Какво представлява известният Лувър в Париж, френската столица – музей, дворец, скривалище, съкровищница, тайник? Може би е всичко това наведнъж. В него са събрани едни от най-ценните експонати в световен мащаб – картини, скулптори, артефакти, бижута и хиляди други интересни предмети.

Самият Лувър е истинско произведение на изкуството. Все пак дворец на някогашните френски крале, той е запазил този си разкош, като към него са добавени хилядите шедьоври на известни художници и творци. Отвън също впечатлява със своите размери и уникална архитектура. Тук се наблюдава една хармонична симбиоза между модерното и традиционното, пресъздадена по толкова уникален начин, че наистина впечатлява своите посетители.

Входът на Лувъра е доста нестандартен, като се има предвид архитектурата на останалата част от сградата. Той представлява огромна стъклена пирамида, по която се спускате с ескалатор към касите на музея, от където може да си закупите билети. Препоръчително е, ако имате възможност, да ги закупите предварително, дали на място или онлайн, защото тук опашките от туристи понякога са километрични.

Дори да се наложи да почакате известно време, повярвайте ми – заслужава си. Лувърът е едно от тези места, които не просто трябва да видите, но е хубаво да посетите дори няколко пъти. Дори да не сте любители на изкуството, този разкошен дворец ще ви впечатли с мащаби, архитектура и простор. За момент ще се пренесете назад във времето, когато френските крале и кралици са се разхождали из дългите коридори на това архитектурно бижу.

Тайните на Лувъра
Снимка: Елена Исаева

Лувърът е основна локация за много книги, филми, дори видеоклипове. Именно заради своите загадки и мистерии, Дан Браун го прави едно от основните места в романа си „Шифърът на Леонардо“. Любопитното за музея е, че преди няколко години Бионсе и Джей Зи снимаха клип тук към една от своите песни.

Тайните на Лувъра
Снимка: Елена Исаева

Красотата и разкошът в Лувъра са навсякъде – стени, подове, тавани. Отделно допълнително величие придават всички останали шедьоври, за чиито мотиви да бъдат създадени човечеството все още търси отговори.

Тайните на Лувъра
Снимка: Елена Исаева

 

Безспорно една от най-известните творби в музея-дворец е Мона Лиза на Леонардо да Винчи. Картината се намира в отделна зала, добре охранявана и пред нея има дебело стъкло, така, че никой да не може да приближи Джокондата от близо. Картината не е много голяма, дори бих казала, че се причислява към по-малките такива, но наистина е много интересна и крие умело своите тайни. Гледайки Мона Лиза в очите и местейки се бавно, имате чувството, че и тя отмества своя поглед за да проследи вашето движение. Страховито, нали? Картината определено излъчва живот. Геният на Леонардо е създал нещо наистина необикновно, за което и до днес нямаме пълна информация – дали това е оригиналът, коя е Мона Лиза и куп други въпроси. Общоприетото мнение е, че това е портрет на жената на заможен търговец по онова време. Дали обаче това е цялата истина? Вие как мислите?

Тайните на Лувъра
Снимка: Елена Исаева
 

В Лувъра има богати колекции от египетско и гръцко изкуство. Една от най-красивите елински склуптори е тази на Венера Милоска. Друга също толкова впечатляваща е тази на Диана – богинята на лова. Изобщо в този дворец-музей може да се насладите на шедьоври от цял свят, прецизно подбрани и събрани под покрива на тази великолепна сграда.

                        

Тайните на Лувъра
Снимка: Елена Исаева

Лично на мен това е едно от любимите ми места, не само във Франция, но и в цяла Европа. Всеки път, когато посещавам тази съкровищница се чудя, дали най-известните произведения в нея са оригинали или копия? Защо са създадени? Какви ли други интересни тайни крие един от най-известните музеи в света? Дали някога ще получим отговор на поне един от тези въпроси? Дори всичко това да остане забулено в мистерия, Лувърът е място, което пленява и остава завинаги в умовете и сърцата на своите посетители.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин