Къде се намира една от най-красивите улици и катедрали в Европа? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде се намира една от най-красивите улици и катедрали в Европа?
Автор: Peika.bg
Къде се намира една от най-красивите улици и катедрали в Европа?
Снимка: pixabay

Веднага ще усетите магнетичното привличане на град Йорк. Той е най-очарователен, примамващ посетителите с пикници край катедралата и идилични калдъръмени улици.

А ето защо трябва да добавите Йорк към маршрута си.

Шамбълс 

Къде се намира една от най-красивите улици и катедрали в Европа?

Шамбълс (както е официално известен) е емблематичен район с тесни улички и алеи, които се събират в лабиринт от обрати и завои. Те са оградени с дървени сгради от 13-ти век, които са обърнати една към друга, борейки се за пространството между тях и ви пренасят в друг свят.

Вдъхновен е от книгата "Smell York". През всяка главна и странична улица следва дълготрайни аромати и настойки от горещ чай, стари книги и печени сладкиши. Чайната на Моли е странно скрито бижу, разположено на първия етаж на най-големия антикварен магазин в Йорк.

Една от най-добре запазените средновековни улици в Европа заради живописните си фахверкови сгради, Шамбълс се превърна в дестинация, достойна за Instagram. И въпреки че оживената атмосфера може да добави към всяко изживяване при пътуване, отделянето на време за пътуване рано (или по-късно) през деня ще гарантира, че няма да пропуснете нищо.

Йоркската църква

Къде се намира една от най-красивите улици и катедрали в Европа?
Снимка: pixabay

На един хвърлей от Шамбълс, Йоркската църква е голяма готическа катедрала, която служи като място за почит от седми век.

С ръчно изработена каменна обработка и витражи, това свещено място за поклонение е известно като „една от най-великолепните катедрали в света“. Посетителите могат да поръчат билети онлайн, за да се насладят на този шедьовър.

Великата стена

Някога столица на Римската империя, Йорк има много исторически скъпоценни камъни. Започнете с преминаване през градските стени, за да изследвате каменни останки на 2000 години. Защитната граница с дължина 2,8 мили опасва града, разкривайки оцелялата зидария и прекрасните гледки към Йоркската църква. Спокойната разходка по най-дългата средновековна стена в Англия отнема приблизително два часа (или три, ако спирате на всеки контролен пункт).

Стената осигурява лека разходка с няколко лесни стъпала за изкачване по пътя. Съвет: Дръжте очите си отворени за малкото кафене, което се крие в Barker Tower.

Достъпът до стената е безплатен — просто вземете карта и се насочете към моста Lendal, откъдето можете да започнете пътуването си. 

Мистерия и Гор

Йорк, известен като един от най-обитаваните от духове градове в Европа, има призраци и фолклор, гравирани в тъканта на най-самотните му улички, калдъръмени ъгли и древни сгради. 

Празнуването на призрачни наблюдения, вещици и вампири е обичайно тук и вечерните пешеходни обиколки са доказателство за това. По време на тези обиколки гидове водят посетителите на възстановка на кървавите легенди, съществували преди. И не забравяйте, че ако сте на посещение извън летните месеци, вземете топло яке - температурата може да падне рязко с настъпването на нощта.

Друг чудесен начин да научите повече за тъмната история на града е като посетите подземието на Йорк. В един завладяващ урок по история актьорите водят посетителите през поредица от смразяващи гръбнака събития, от чумата до викингите. Посетителите трябва да резервират онлайн предварително или да се изправят пред опасностите от своите действия - много дълго чакане отвън.

Къде се намира една от най-красивите улици и катедрали в Европа?
Снимка: pixabay

Малко магия

Пазаруването в Shambles може да бъде очарователно семейно удоволствие.

Първата спирка обикновено е Käthe Wohlfahrt, магазин за коледни подаръци, който работи през цялата година. Влизането в сградата незабавно пренася посетителите в празничния сезон с уникални дрънкулки и ослепителни декорации на дървета.

The Shop That Must Not Be Named е пълен със спомени и сувенири от франчайза на Хари Потър. Разположен на улицата, вдъхновила Diagon Alley, магическата фасада на магазина със сигурност ще привлече всеки редовен мъгъл или кандидат-магьосник. О, и ако си тръгнете с нещо, нека са шоколадовите жаби и Butterbeer.

В съответствие с темата за магията, има бар Evil Eye, който приветства менажерия от шантави и прекрасни клиенти. В допълнение към свежите коктейли, гостите могат да очакват гледка към Йоркската църква.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин