Кадин мост в Невестино - легенда за султани и невести - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кадин мост в Невестино - легенда за султани и невести
Автор: Мария Ангелова

Стъпваш по близо 550-годишен мост. Под краката ти спокойно тече Струма и нищо не подсказва, че в една от колоните, според легендите, е вградена любимата на един от майсторите...

Ако пътувате в района на Кюстендил, отбийте се до село Невестино за разходка по Кадин мост и за пикник край Струма с изглед към Рила. Името на моста идва от турската дума за жена - „кадън“ и в превод означава Невестин мост заради легендите около построяването му.

Легендата за вградената невеста

Една легенда разказва, че строежът на моста започнал, но не вървял. Тъкмо майсторите издигали част от основите, и през нощта реката отнасяла всичко. Решили, че за да потръгнат работите, трябвало, както повелявала някогашната традиция, в основата на строежа да се вгради жена. Чудили се кой да прежали булката си и решили – която първа на другата сутрин дойде да донесе храна на мъжа си, ще бъде пожертвана. Дошла рано на другия ден Струма невяста, жената на майстор Манол. и – речено-сторено, вградили я в основите на моста. Така и устоял до днес.

42769

Легенда за султанския подарък

Има и друга легенда, която разказва, че по времето, когато още нямало мост тук, веднъж се срещнали войската на султан Мурад и българска сватбарска процесия. Уплашили се сватбарите, разбягали се, само булката останала смело насреща. Поклонила се с уважение на султана и го поздравила. Впечатлен от безстрашието на невестата, султанът я запитал какъв подарък иска за сватбата си. „Много трудно преминаваме реката тук“, казала девойката. Разбрал я султан Мурад и поръчал над реката да бъде изграден мост. 

На какво да обърнете внимание:

1. Във всяка колона на моста има по един прозорец, откъдето да се оттича водата при високо ниво на реката.

42767

2. Ако сте специалисти по архитектурни стилове, или просто сте минавали по достатъчно каменни мостове в България и по Балканите, ще забележите, че има елементи и от античните, и от средновековните модели. Твърди се, че има и ренесансови форми, но това вече е за напреднали.

3. Гранитната плоча в единия край на моста, на която на турски е описана историята му.

42766

Ето превод на надписа: „По високото разпореждане на Исак паша, един от най-великите везири и благородни началници, който върши добрини с чисто душевно подбуждение, за да получи горе от създателя съответното възмездие, заповядва да се построи в тази страна този свещен мост за безплатно минаване на пътници. Нека всевишният Бог изпълни живота му с радост и веселие. Година 874 (1470)“. Исак паша е бил везир на султан Мехмед II

Полезна информация: Село Невестино се намира на 15 км от Кюстендил. Като влезете в селото, следвайте табелите за моста. До самия мост има приятен парк с пейки и места за отдих, подходящ е и за пикник. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Павлина Димитрова, 04.05.2021 | 09:08
Харесвах този мост, особено когато започнаха да го реставрират и на бял свят отново излезе оригиналния калдаръм. Преди три дни на връх Великден се оказа ,че го подготвят за изливане на бетон или асфалт и го унищожават!!! ЗАЩО? Преживял е безброй катаклизми за 551 години. Защо го унищожават, ЗАЩО?
Абонирайте се за нашия бюлетин