Как да пиете бира в истински ирландски пъб - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да пиете бира в истински ирландски пъб
Как да пиете бира в истински ирландски пъб

Ситуацията: Тъкмо сте кацнали на летище Шанон след дълъг полет, преминали сте през процедурата по оформяне на документи и се озовавате в западната част на Ирландия в една сива и мъглива утрин. Всъщност, няма значение колко е часът. Време е за бира. Но не ви се иска да пропилеете първото си питие в някой препълнен с туристи бар край магистралата. Копнеете за истинско преживяване в традиционен ирландски пъб – място, където местните се събират да разменят новини и да се забавляват.

Къде да отидете: Първото нещо, което трябва да направите, е да слезете от магистралата. Минете през някой магазин, от който да си вземете нещо за четене. Харесайте си някое малко селце с най-малко три кръчми. Търсите автентично място, така че изберете пъб, който носи името на собственика си и е със солидна входна врата.

Как да влезете: Бутнете вратата. Най-вероятно ще се натъкнете на група огромни и мълчаливи мъжаги, обути в ботуши и пиещи бира на бара. Ако е вечерно време или през почивните дни, ще срещнете мъже и жени, разделени в малки сепарета. Всички ще замлъкнат, когато влезете, а после постепенно ще прокарат поглед през вас, преди отново да се върнат към заниманията си. Запазете спокойствие. В момента, в който местните ви изучават с поглед, им кимнете. Не се впускайте веднага в търсене на маса. В този момент барманът ще е единственият човек, който ще говори с вас. Професионалният му кодекс го изисква. Така че се отправете направо към бара.

Поръчването на първата бира: Поръчайте си една пинта Guinness. Не изневерявайте на тази тактика. Жените мога да изберат чаша бира (половин пинта). Но не се оставяйте изборът ви да бъде случаен. В никакъв случай не си поръчвайте пина колада, джин с тоник или маргарита. И преди всичко, не си поръчвайте Budweiser. Докато чакате своята бира Guinness, огледайте се наоколо. Насладете се на колекцията от сувенири и снимки на местния келтски футболен отбор и потърсете с поглед някоя свободна маса. Бъдете сигурни, че ще сте на бара, докато поръчката ви е сервирана. Платете на бармана. Не се притеснявайте за бакшиша – не се очаква да оставите такъв.

Вписване в атмосферата: Седнете сами на бара или на някоя маса и си четете вестника. Вие сте си самодостатъчни. Имате си питие и четиво – добресте. Ако някой ви се усмихне – отвърнете му приветливо, но в никакъв случай не натрапвайте компанията си. Това не се приема добре.

Ако барманът ви заговори – отговорете му приятелски и без да увъртате, но внимавайте с остроумията – всички наоколо следят разговора. Ако някой от останалите започне разговор с вас – отговорете му, ако разбирате за какво става въпрос, а ако ли не – просто се усмихнете и кимнете.

Изчакайте следващият новодошъл да влезе, хвърлете му един поглед и отново се върнете към питието си. Вече сте част от тълпата.

Техники за напреднали: Покажете внимание към културните особености на местните. Например проучете кои са най-гледаните сериали в момента и как се развива местният футболен отбор. Подгответе се и с няколко традиционни песни. Запознайте се и с няколко специфични фрази, които да използвате и съответните отговори, които да очаквате.

И за финал: Ако се окажете в градски пъб в Ирландия, най-голямото предизвикателство, пред което ще трябва да се изправите, е да привлечете вниманието на бармана. Справянето с пиянските крясъци и тълпите от хора не е никак лесно! Така че, използвайте всичко, което ви дойде наум – установяване на контакт с очи, кимане, жестикулиране и всевъзможни техники за предизвикване на внимание.



Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във фейсбук!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин