Как да планираме бюджета си за дълго пътуване? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да планираме бюджета си за дълго пътуване?
Автор: Peika.bg

За много хора планирането на бюджет и събирането му са първите стъпки за организиране на пътешествие, особено ако то ще бъде доста по-дълго от обикновено. Ако и вие сте сред тях, продължавайте да четете.

За да се подготвите за голямо пътешествие, е добре да определите какъв бюджет ще ви е необходим и след това да го разпределите по най-добрия начин.

Колко пари ми трябват?

Това е болезнено често задаван въпрос, който съпровожда почти всяко дълго пътешествие. След като изберете дестинация, е добре да събирате информация за нея от различни източници - официални сайтове на държавата, града и местата, които ще посещавате, сайтове и блогове за пътешествия, туристически форуми. Колкото повече информация имате, толкова по-лесно ще определите необходимия ви бюджет. Освен това ще се ориентирате какви са цените за настаняване, храна, транспорт на местата, на които отивате. Разбира се, трябва да определите и колко дни ще продължи пътуването ви, за да ви стигнат средствата от първия до последния ден.

Дневни разходи

След като сте избрати дестинация и време на престоя, информирали сте се за задължителните разходи и цените на място, е добре да си съставите дневен бюджет. Това ще е сумата, която ще си позволите да харчите на ден и която не бива да превишавате. Колко по-добре планирате настаняването, предвижването и похапването, толкова по-малко излишни разходи ще имате.

Как да планираме бюджета си за дълго пътуване?

Оставете си резерв

Вече сте определили дневните си разходи - сега е времето да определите и своя финансов резерв. Нека това да е сума колкото разходите ви за един или два дни. Нея може да използвате, за да си позволите и спонтанност по време на пътешествието. Ако искате да участвате в някоя интересна обиколка, дегустация и всичко, които ще ви донесе нов опит и емоции, но което не се вмества в дневния ви бюджет, на помощ идва резервът!

Не забравяйте разходите преди самото пътуване

Повече пътешественици забравят за разходите, които правят преди да тръгнат на пътешествие. Най-често те се дават за паспорти, визи, пътни застраховки и имунизации. Важно е да включите и тях в общия бюджет, за да няма неприятни изненади.

Ако ще ходите на планински преход или друг вид специален туризъм, трябва да отделите средства за подходящо облекло, обувки, раница, палатка, спален чувал и всичко, което ще ви е необходимо за едно безпроблемно приключение. Съвет от нас - не пестете пари за качествени и удобни обувки!

Как да спестите пари за пътуване?

Вижте нашите 4 хитри начина да съберем пари за пътуване, идеите за спестовно пътуване и съвети как да харчим по-малко по време на самото пътуване - част 1 и част 2.

Сигурни сме, че ще намерите много хитринки, които ще ви бъдат от полза!

Къде да носите парите си по време на път?

Най-добре е да не носите всички си пари и банкови карти на едно място. Винаги имайте кеш поне на две места в багажа ви. Най-добре е да носите оборотните си пари и карти във вътрешен джоб на риза или яке, вместо в чанта. Ако все пак решите да сложите портфейла си в раницата или дамската си чанта, нека да е в по-вътрешен и скрит джоб. По възможност не взимайте ценни вещи с вас, най-добре ги оставете в сейфа на хотела.

Как да планираме бюджета си за дълго пътуване?

Независимо колко от тези правила решите да спазите, запомнете едно - има хора, които обикалят света само с няколко дребни банкноти в джоба. Бъдете креативни и изобретателни! Парите не правят пътешествието! Бъдете по-смели и не чакайте прекалено дълго за следващото ви приключение!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин