Как да станеш градски откривател? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да станеш градски откривател?
Автор: Peika.bg
Как да станеш градски откривател?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Градското откривателство или Urban Exploration е любимото занимание на хиляди любопитни хора по целия свят. То е доказателство, че интересните места понякога лежат под краката ти, над главата ти или на друго неочаквано място на 5 м от ежедневния ти маршрут.

Какво е градското откривателство?

Градското откривателство е търсенето и посещаването на интересни или необичайни места в градa. По традиция в списъка се включват изоставени болници, детски градини, гари, както и тунели, канали и рушащи се сгради. С други думи, за да бъдеш градски откривател, е нужен авантюризъм в достатъчни количества, малко сръчност и влечение към тъмни, влажни и потенциално опасни места.

Адреналинът

В каквато и форма да го практикуваш, градското откривателство има своите рискове. И вероятно точно затова е толкова популярно, особено сред младежите. Включва (но не само) преминаване през тунели, изкачване на разпадащи се стълбища, катерене по нестабилни сгради, неочаквани срещи с настанили се обитатели в изоставени къщи... Не е задължително мястото да е като декор от снимачната площадка на филм на ужасите, но пък така е по-интересно.

На покрива

Част от градското откривателство е и качването на покривите на високи сгради (често по никое време), откъдето се правят снимки отвисоко на околностите. Важното е снимките да показват града от необикновена гледна точка или да улавят детайли, които обикновено убягват на хората.

Правила

Трудно е да се каже, че градското откривателство има някакви официални правила. Част от откривателите „маркират територия“ като оставят графити или други знаци. Обикновено само се правят снимки, които след това се появяват в някой блог или в социалните мрежи. Неписаното правило е: Не взимай нищо (освен снимки), не оставяй нищо (освен стъпки). Има и още едно: Не питай къде е това място. Всеки градски откривател трябва да открие своето място. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин