По света с раница – за начинаещи - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По света с раница – за начинаещи
Автор: Лия Панайотова
По света с раница – за начинаещи
Снимка: Thinkstock/Guliver

Голямата раница, или така нареченият „самар“, е едно много универсално средство, в което можете да натикате целия си живот, където и да отивате. Въпреки че традиционно се използва за планински преходи, не е нужно да се ограничавате само с това. Със сигурност са ви правили впечатление много пътешественици, които обикалят големите градове, нарамили товар с тегло почти колкото тяхното собствено. Пътуването с раница, или „backpacking“, е едно доста популярно занимание, което може да ви донесе както много щастливи моменти, така и да ви накара да проклинате света, живота, раницата, спътниците си и въобще всичко, което има нещастието да ви се изпречи на пътя. За да избегнете втория сценарии, особено ако сте начинаещ в пътуванията с раница, следващите точки вероятно ще ви бъдат от полза. 


1. Изберете си хубава раница: Ако целта ви е да си прекарате приятно, това е ключът. Неудобната раница, която ви е твърде голяма, постоянно се свлича и ви убива на гърба, може абсолютно да скапе и най-веселото, изпълнено с какви ли не страхотни забележителности пътуване. Ако пък си изберете раница, която да е подходяща за телосложението ви и ви е удобна, ще я почувствате като най-добрия си приятел, който събира всичките ви необходими вещи и прави ходенето толкова по-леко. Така че, когато отидете в спортния магазин, за да намерите своята раница, специално кажете, че за първи път се заемате с тази дейност и помолете за съвет. Продавачите в този тип магазин обикновено са тренирани „ходещи с раници“ и ще могат да ви помогнат в избора, като ви обяснят на какво е важно да наблегнете, за вашето специфично телосложение и пътешественически цели. 

2. Внимавайте с багажа: Когато тръгвате на път с раница, а не с няколко 30-килограмови куфара, е добре да имате предвид, че колкото по-малко багаж вземете, толкова по-добре ще се чувствате. Все пак сами ще си носите всичко, така че ако сте помъкнали каква ли не покъщнина „за всеки случай“, е вероятно да се сблъскате с два основни резултата – сценариите, заради които сте си взели пет рокли от тюл и шифон никога няма да се случат и багажът ви ще тежи толкова, че ходенето ще е абсолютно мъка, вместо удоволствие. Също така е важно да помните златното правило на ходенето с раница – който каквото си е взел, трябва сам да си го носи

3. Вземете си подходящ спътник: Не че е изключено да потеглите с някоя приятелка, която никога досега не е слагала раница на гърба си и за първи път обува обувки, които не са с височина минимум 10 см. Все пак ако си изберете по-опитен спътник ще можете да получите от него безценни съвети, а и правото на мрънкане ще бъде запазено само за вас. Не че е добре да се възползвате от него твърде, ако искате същият спътник да тръгне с вас отново. Подходящият спътник може да бъде изключително полезен и при подготовката на багажа, като му позволите да ревизира снаряжението ви. 

4. Не се пресилвайте: Няма абсолютно никакъв смисъл да прохождате в туризма с раница, като правите преходи от по 8-9 часа и бързате като луди. Твърде вероятно е този подход само да ви накара да намразите завинаги този вид приключенстване и да забутате новичката си, хубава раница в най-тъмния ъгъл на мазето. Затова е добре, поне първоначално, да си избирате леки и приятни маршрути. Ако сте в планината, тръгнете по някоя екопътека, която да е повече разходка, отколкото сериозен преход.  В града пък оставете раницата в хотела/хостела и впрегнете цялото си безметежие в разходките. 

5. Пътешествията с раница на гръб могат да се окажат едни от най-приятните преживявания, които сте изпитвали досега – не трябва да влачите огромни куфари по натоварени, павирани улички, много по-свободни сте, а и можете да видите света от съвсем различна гледна точка. Все пак, ако сте решили да предприемете този вид пътуване, имайте предвид, че вероятно ще се сблъскате с нови неща и е добре да бъдете, поне донякъде, подготвени за тях. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин