Как да започнем разговор с местен, докато пътуваме? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да започнем разговор с местен, докато пътуваме?
Автор: Peika.bg
Как да започнем разговор с местен, докато пътуваме?

Комуникацията с хората е една от най-вълнуващите и интересни момента във всяко пътешествие! Какво да правите обаче, ако сте малко срамежливи или просто не знаете как да завържете разговор?

Вече живеем в свят, в който езиковите и културните бариери не са толкова големи, колкото са били преди стотици години. Пътешествениците са граждани на света и знаят много за живота на дадено място, много преди да го посетят. Важното е да се спокойни, позитивни и усмихнати. Няма от какво да се страхувате.

Вижте нашите съвети, които ще ви помогнат за общувате по-лесно с непознати по време на път!

Разговор в Токио

Мнението, че японците са затворени и например в обществения транспорт предпочитат да запазят мълчание, е вярно, но за щастие само донякъде. Ако искате да побъбрите с някого, разбира се, че можете да го направите, просто трябва да знаете къде да отидете. Отбийте се в "изакая" (izakaya) - това е японският еквивалент на кръчма. Там местните отиват, за да изпуснат парата, да си поговорят. Ще се учудите колко шумни и бъбриви могат да бъдат.

Съвет: Трябва да знаете, че токийците изпитват голяма любов към храната. Кажете едно "oishii desu!" ("Това е вкусно!") в ресторант или заведение на хранене на човек до вас, усмихнете се и това може да е чудесно начало за един непринуден разговор.

Как да започнем разговор с местен, докато пътуваме?

*

Разговор в Париж

Забравете стереотипите: парижаните не са толкова груби. Ако искате да завържете разговор с местен е добре да знаете поне малко френски, научете няколко думи и изрази, покажете, че уважавате страната и езика им. Французите са доста докачливи на тази тема. Винаги поздравявайте, когато влизате в заведение, магазин, в обществена сграда и винаги казвайте "Au revoir!" (довиждане). Опитайте се да не говорите много високо, парижаните не харесват това. те предпочитат по-спокойния, тих и сдържан тон!

Ако имате нужда от тема на разговор, храна, вино, философия, изкуство или спорт, ще са в десетката! Избягвайте да говорите за пари обаче, французите го ненавиждат. Включете се в обиколките на Париж Грийтърс, водени от доброволци. Така хем ще опознаете града, хем ще можете да се свържете с местните жители.

Съвет: Задължително научете няколко основни думи на френски: "Bonjour / Bonsoir" ( "добър ден / вечер"), "Au revoir" ("довиждане"), "Parlez-vous-anglais"? ("Говорите ли английски?"), "Merci" ("благодаря"), "C'était délicieux!" ("Това беше вкусно!").

Как да започнем разговор с местен, докато пътуваме?

*

Разговор в Мумбай

Най-големият град в Индия предлага всичко, от исторически места и идилични зелени площи до артистични местенца и еклектичен нощен живот. Най-голямото безпокойство на пътуващите в Мумбай е как да общуват с местните жители. Въпреки че повечето хора там говорят добре английски, универсалният поздрав "Намасте" е чудесен ледоразбивач.

Можете да подхванете разговор за това как градът се е развил през последните  години на чаша чай и "вада пав". Моля не наричайте това традиционно индийско ястие "индийски бургер", колкото и да ви прилича на такъв. Със сигурност това име няма да се хареса на местните.

Как да започнем разговор с местен, докато пътуваме?


Друг начин да заговорите местен е да го попитате за място, което да посетите. Не се учудвайте и ако някой човек ви покани в дома си - това е нормално. Възползвайте се от поканата и ще останете очаровани колко гостоприемни са индийците.

Съвет: Когато се разделяте с някого му кажете "phir milenge" ("ще се срещнем отново"). За местните това е символ на уважение, предвид факта, че се намирате  20-милионен град.

*

Разговор във Венеция

Венецианците се гордеят с познаването на техния лабиринт от улици. Да поискате упътвания е добър начин да започнете разговор. Можете да помолите човека да ви придружи на част от пътя, ако е в неговата посока. Много венецианци, особено младите, знаят добре английски и са щастливи да разговарят.

Друга възможност за приказни е да се отправите към бар. Поискайте съвет за някой местен деликатес или вино. Те могат да са основа на един чудесен разговор, от който да научите нещо интересно.

Съвет: "Mi scusi, potrebbe darmi un consiglio?" ("Извинете ме, можете ли да ми дадете някакъв съвет?") - използвайки този израз, ще получите венецианец в помощен режим. Ако искате още малко да се издигнете в очите на местните, с думите Buona fortuna e buon appetito ("Успех и добър апетит!").

Как да започнем разговор с местен, докато пътуваме?

*

Разговор в Маракеш

Пазарите са мястото в Маракеш, където освен туристи, се срещнат и много местни хора. На тези места всички са свикнали да се пазарят, така че, ако искате да се слеете с обстановката, трябва и вие да го направите. Така можете да започнете разговор, от който да научите интересни неща за живота в Маракеш.

Съвет: Казвайте "Салам алейкум" ("Здравей"). Научете изразите "b'chal hadi?" (Колко е това?), "Ghali bizef" (това е скъпо), "la chakroun" ("не, благодаря"), "wakha" ("да, добре"). Ще са ви от полза!

Как да започнем разговор с местен, докато пътуваме?

*

Разговор в Лондон

Избягвайте да правите случайни разговори в метрото или в автобуса, особено по време на пиковите часове - със сигурност няма да се приеме добре.

Най-добрият начин да се срещнете с разговорливи лондончани, е да отидете в заведение за хранене. Можете да използвате и приложението Eatwith, където можете да откриете много заведения за хранене, посещавани от местните.

Съвет: Казвайте "
Cheers" ("Наздраве"), не само, когато се вдига наздравица с приятели в кръчмата. За местните това е неформален начин за изразяване на благодарност. Пробвайте и ще се убедите колко одобрително и топло отношение ще срещнете.

Как да започнем разговор с местен, докато пътуваме?

*

Разговор в Санкт Петербург

Културни, учтиви и може би малко сноби, жителите на Санкт Петербург са изключително привързани към своя живописен град. Помолете местните хора да ви насочат до някоя уютно кафене, по-малко известни галерии, музеи, забележителности. Имайте предвид, че младите говорят по-добре английски, но не всички. С по-възрастните най-добре ще се разберете на руски.

Разговорите за литература, кино, музика и изкуство винаги са добре приети. Запомнете - никога, никога не хвалете Москва пред местните жители. Това много ще ги обиди.

Как да започнем разговор с местен, докато пътуваме?


Съвет: "Извинете, как да стигна до ...?" - този въпрос е чудесен стартов разговор. Местните се гордеят с града си и на драго сърце биха ви го демонстрирали. Понякога дори ще ви придружат до крайната ви дестинация, само за да са сигурни, че сте я открили.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин