Как се е променило дамското облекло в края на XIX и началото на XX век? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как се е променило дамското облекло в края на XIX и началото на XX век?
Автор: Александра Любова

Елемент от историята на всекидневието е историята на модата и облеклото. През годините то е еволюирало значително. С новите технологии и нови материали, то става по-трайно, удобно и естетично. Освен това тенденциите в облеклото следват и модата.

Традиционното облекло на предците ни постепенно изчезвало през годините. Днес съвсем изчезва от ежедневието и бита ни. За него можем да съдим единствено от разказите на нашите баби или да го видим в музеите. За това отново искам да благодаря на етнографа Силвия Гарванска, която с усмивка прие да разкаже за развитието на облеклото през годините.

Как се е променило дамското облекло в края на XIX и началото на XX век?
Снимка: wikimedia
На първо място в женското облекло навлиза "кринолин" - широката женска пола, с телени обръчи по нея. Тя била много неудобна за придвижване из града, защото улиците били прашни и калдъръмени. Затова кринолина не се запазва за дълго в гардероба на жените.
Как се е променило дамското облекло в края на XIX и началото на XX век?
Снимка: wikimedia
Тя е заменена от полата или роклята с "турнюр". Това е една подплънка, която се поставя в задната част на ханша и придава обем. Много характерно било и това да се пришива едно веревно парче плат към долната част на полата - шлейф. При вървене по улиците той се влачел по земята и за да не обира мръсотията, жените имали навика да подпъхват малкото си пръстче в един направен иглик или отвор и така повдигали задната част на полата си.

Характерно за женските дрехи било те да "пеят". Мъжете разбирали, че към тях се приближава дама по шумоленето на плата, който се придава при движение. Шифонът бил много характерен като един от основните платове за шиене на дрехите в миналото. 

Дългата бяла риза, извезана с много шевици по огърлието, с която едно време жените се обличали, изчезва. На нейно място се появява т.нар. блузка или дрешка. Тя била по тялото с много дантели по ръкавите и огърлието. Деколтето било високо, нямало разкрити места. Дамите не излизали навън без шапка. Шапките били покрити с дантели и цветя. Големият набор от кутии за шапки говори за това, че те разполагали с повече от една шапка и я съчетавали цветово с тоалета, който са избрали за днес. На ръцете си зимно време слагали ръкавици, които били с различни копченца, украси и дантели. Използвали и маншони. Имали различни бижута, накити, гердани, пръстени, които зависели от материалното състояние на рода. Изработени били от сребро, кост или друг материал. Променят се и вълнените чорапи и се заменят с копринени, които били фини, тесни и с ръб отзад. Отгоре завършвали с жартиери. Бельото придобива нов облик като се появяват жартиери, банели и дантела. От обувките били характерни ботите от кожа, отново с копченца по тях.

Освен облеклото неизменно се сменя и прическата на жената. Ако в миналото в селото е била характерна дългата коса сплетена на плитки, с появата на новите фризьорски салони, жените започнали да ги посещават и правят своите прически. Характерни за времето били прическата на кок, на лимба (къдричка, която се пускала по челото на жената), различни къдрици, които правели с дървен шиш. Постепенно дългата коса излиза от мода и на нейно място се появяват късите прически. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин