Как започва създаването на императорския град – Санкт Петербург? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как започва създаването на императорския град – Санкт Петербург?
Автор: Елена Исаева

Всички знаем къде се намира красивият Санкт Петербург и какви забележителности предлага на своите посетители, а дали знаете как точно е започнало всичко? Как се появява градът на Петър на картата на света?

Петър Велики основава Санкт Петербург през 1703 г. Още от „раждането си“, градът е в основата на много митове, легенди и мистерии. Лично император Петър Велики чертае плановете и схемите, според своите виждания. Той е искал да направи град, достоен за Европа, по нейните стандарти. Оказва се, че Петър прави много повече от това – той гради върху съвсем празно пространство, започвайки от нулата и както виждаме в наши дни, начинанието му е повече от успешно.

Как започва създаването на императорския град – Санкт Петербург?
Снимка: Елена Исаева

И така – за около 20 години градът започва лека по лека да расте. За да може този процес да е още по-интензивен, Петър налага принудително строителство. Таблица за броя на недвижимите имоти от 1717 г. показва темповете на строене на къщи и други сгради за периода 1703 - 1717 г. Общият им брой е 4248, като се уточнява, че в тази статистика не влизат къщите от Василевския остров. Впечатляващо, нали? По данни от тези документи най-много сгради в този период били построени през 1715 г. – 820 на брой, а най-малко през 1707 г. – 11 на брой. Наблюдава се един завиден скок на строежите след 1709 г. и това не е никак случайно – случва се точно след битката при Полтава.

Първоначално заселването на града е изцяло дело на Петър Велики. Бъдещите жители на Санкт Петербург се се местят тук след издаването на множество царски укази. Владетелят е бил решен да засели трайно града и за това всяка изминала година миграционният поток е нараствал.

Как започва създаването на императорския град – Санкт Петербург?
Снимка: Елена Исаева

Мечтата на Петър I била да пренесе царския двор в Санкт Петербург. Той започва да прави това постепенно още през 1712 г., като през 1713 г. мести Сената, а след него и останалите министерства и звена. Освен пренасянето на столицата от Москва в Петербург, Петър бленува и за напредък в корабостроенето. На 5 декември 1709 г. е построен първият голям военен кораб, наречен Полтава и въоражен с 54 оръдия. В годините след това, Санкт Петербург трайно се налага като главна корабостроителница в страната.

Как започва създаването на императорския град – Санкт Петербург?
Снимка: Елена Исаева

Петър Велики е имал копнежите Санкт Петербург да се превърне във Венеция на севера. Имено за това той е прокопал толкова много канали. Това наистина е придало на града един друг облик – красив, романтичен и много успокояващ. Друго нещо, което прави впечатление в града е разположението на повечето постройки. Петър е наложил почти изцяло европейският модел на строене на къщи в една права, хоризонтално. По този начин обликът на града постепено придобива сегашния си вид – равни постройки (като изключим всички забележителности) и широки булеварди (проспекти). Строителството на първия проспект започва през 1712 г. и свързва Александо-Невския манастир с центъра на града. Това е именно известният бъдещ Невски проспект.

Петър Велики направил нещо наистина невиждано – превърнал една пустота и тишина в разкошен, царствен град. След смъртта му на 28 януари 1725 г. обаче, сякаш над града надвиснала черна прокоба. Борбата за опразнения престол се е водила между съпругата му - императрица Екатерина и неговите внуци.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин