Казанският събор в Санкт Петербург – достоен противник на Ватикана - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Казанският събор в Санкт Петербург – достоен противник на Ватикана
Автор: Елена Исаева

Санкт Петербург или още „Перлата на Севера“ е един уникален град, който все още носи в себе си онова изгубено имперско величие. Градът на Петър Първи е едно от най-посещаваните места в цяла Русия. Тук може да видите толкова големи катедрали, че някои от тях дори могат да се мерят по размери и пищност дори с Ватикана, като например Казанския събор.

 

Прекрасната постройка на Казанския събор се намира на известния Невски проспект и много напомня в архитектурно отношение на „Свети Петър“ във Ватикана, Рим. Тя е построена върху по-стара църква, която е носила името на Божията майка.

Казанският събор в Санкт Петербург – достоен противник на Ватикана
Снимка: Елена Исаева

 

Малко преди своята кончина, император Павел I слага началото на това велико сдание, което той искал да бъде изградено по подобие на базиликата „Свети Петър“. Това му хрумва след едно пътешествие до Рим и Ватикана, където се среща и с папата. И наистина, гледайки внушителната сграда на Казанската катедрала се чувстваме някак незначителни пред това величие и майсторство.

Едно от най-внушителните неща в облика на Казанския събор са прекрасните колони, които се намират от северната страна на църквата и са 96 на брой, което си е наистина доста впечатляващо. Тази колонада е абсолютно копие на тази на базиликата „Свети Петър“.

Куполът на събора е изграден изцяло от ковано желязо и е първият подобен купол. Той е с диаметър от 17.7 метра и се състои от два реда железни ребра. В северната страна на катедралата има едно доста интересно и много красиво творение, което представлява копие на бронзовите релефи на "Вратите на Рая" на флорентийския баптистерий, създадени от самия Лоренцо Гиберти.

Казанският събор е много важен храм паметник на руската войнска слава. През 1812 г. в храма пристига Михаил Иларионович Голенишчев-Кутузов, който тогава е назначен за главнокомандващ руската армия за Френско-руската война от същата година. През 1813 г тук е погребан прахът на маршал Кутузов, който умира по време на похода в преследване на Наполеон в град Бунцлау.

Казанският събор в Санкт Петербург – достоен противник на Ватикана
Снимка: Елена Исаева

 

Архитектът на това истинско архитектурно чудо е Андрей Воронихин, като това си остава един от най-големите му шедьоври. За вътрешния декор на Казанската катедрала, той е използвал карелски мрамор, местен порфир и яспис. Интериорът на събора се украсява и от 56 колони от розов гранит с позлатени капители, които придават един наистина много царствен вид на цялата катедрала.

В руската православна катедрала се съхранява една много ценна реликва за целия руски народ, която свързана със събора. Това е иконата на Казанската Св. Богородица, която във времената на СССР е била преместена в Княз-Владимирския събор. Тук ежедневно се стичат хиляди местни и туристи, за да се помолят пред иконата за здраве и благоденствие.

Казанската катедрала е едно нагледно доказателство как руските императори са имали желанието и силната амбиция да направят от Санкт Петербург един достоен европейски град по всички стандарти, особено що се отнася до архитектурата и самия облик на сградите и града. Днес спокойно моежм да кажем, че не само са успяли, ами дори са надминали най-смелите си мечти. Резултатът е един град-музей, в който всичко е красиво, подредено и приятно за окото.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин