Какво да си купим при обиколка в Азия? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да си купим при обиколка в Азия?
Автор: Вероника Иванова
Какво да си купим при обиколка в Азия?

При посещение в чужда страна човек винаги се сдобива с някоя покупка, която му остава за спомен от въпросното място.

Дали това ще е сувенир или нещо, което да влезе в употреба е въпрос на избор. В случай, че планираш туристическа обиколка из Азия, то може би ще ти е интересно да разбереш кои неща си струва да бъдат купени от тази част на света:

Тайланд

Страната е известна с производството на висококачествени дрехи и аксесоари от коприна, така че да си купите от тях определено е добър и практичен избор.

Ако пък искате да пробвате някакъв местен алкохол, то ромът Кох Самуй е най-добрият вариант, тъй като освен, че е с превъзходен вкус е и на достъпна цена.

Тук може да откриете различни продукти, чиято основна съставка е кокосът – местно кокосово масло, различни спа продукти, бонбони и сладкиши, както и сувенири от кокосова черупка.

Индия

Индия е известна като родината на Аюрведа (древна система за природна и холистична медицина) и поради тази причина туристите проявяват голям интерес именно към аюрведичните продукти.

Ако търсите нещо, което няма къде другаде да опитате, то може би чаят, произвеждан в Дарджилинг е точно за вас. Той бива три вида –зелен, черен и бял, като характерен за него е пикантният мускусов аромат.

64620

Шри Ланка

Тази страната също е известна с уникалните си чайове, като най-известен безспорно е цейлонският. Освен този прочут чай, който се консумира тук още от колониални времена, впечатление правят и някои подправки – сред тях се откроява цейлонската канела, която е и най-скъпа.

Виетнам

Безспорно един от символите на страната е шапката във формата на конус. Още преди векове такива шапки са се използвали от работниците по оризовите полета, като са ги предпазвали от силното слънце. В наши дни тези шапки все още се използват в аграрните райони, като цените на които се продават са достъпни.

Също евтини, а и изцяло ръчно изработени са сувенирите от бамбук, които се продават в различни цветове. Това могат да бъдат кошници, купи, корабчета и др.

Виетнам също е известен с производството на коприна, като тук може да си купите картина, рисувана върху нея. Цените варират в зависимост от уменията на художника, но като цяло са достъпни.

64618

Камбоджа

Едно от нещата, които може да си купите оттук са кокосовите разноцветни купи – те биха били идеално допълнение към всеки интериор.

Камбоджанското оризово вино е сред напитките, които няма как да опитате другаде, тъй като не се изнася извън страната. Обикновено е смесено с местни билки и плодове, като вкусът му е страхотен.

Ако искате да пренесете част от уханието на Камбоджа у дома, то можете да си купите от натуралните, ръчно изработени сапуни. Те са с различни аромати, като най-търсеният е този на Кмерското къри, тъй като е характерен за страната.

64623

Япония

В страната на изгряващото слънце има най-различни сладкиши, придобили популярност сред туристите, като общото помежду им е вкусът на Мача – приготвя се от фино смлян прах от специално отглеждан зелен чай.

Тук може да си купите и традиционното японско ветрило Сенсу, което се продава почти навсякъде, а цветът и декорацията му могат да бъдат най-различни.

Известен факт е, че Япония е родината на оригамито – едно оригинално оригами, изработено от висококачествена хартия, също би могло да се окаже един добър избор за сувенир, който да занесете вкъщи.

64622

Малайзия

Едно от нещата, които можете да купите оттук е традиционното за страната дамско облекло, състоящо се от блуза и дълга пола, които описват тялото.

Малайзия е известна с производството си на калаени стоки, като можете да избирате между различни статуетки, вази, домакински пособия и др.

Чукук Сангул се нарича традиционната китайска фиба, с която в миналото булките са закрепяли косите си. Тя може да бъде изработена от злато, сребро или друг метал, като формата и е характерна –дълга и тънка, с декоративен край. Можете да си купите осъвременен вариант на тази фиба, но цената и е доста висока.

Друго скъпо удоволствие е традиционният малайзийски плат Сонгет, който се изработва от копринени и златни нишки, втъкани в други материи. Все пак бихте могли да си купите малко парче от него, или пък кутия за бижута, обшита със Сонгет, като по-евтин вариант.

Тук може да намерите перли на изгодни цени, които се добиват в района Сабах – обикновено имат розов, бял или сивкав оттенък.

64619

Малайзийският Додол е едно от нещата, които задължително трябва да опитате. Представлява традиционен карамелен сладкиш, като има две разновидности – Пандан и Дуриан. Пандан са известни със сладкият си аромат и се приготвят от листата на дърво със същото име. Дуриан пък се приготвят от едноименните плодове, като и двата вида сладкиши са с триъгълна форма и се предлагат в различни разфасовки.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин