Какво да видим в Словения? (част 2) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да видим в Словения? (част 2)
Автор: Александра Любова
Какво да видим в Словения? (част 2)

Балканска страна, известна със своите цветни площади, впечатляващи върхове и ефирни и мечтателни езера. И така, какво има да се види, направи и проучи в Словения?

Естествената красота на Словения има какво да предложи на пътешествениците. Обичате да ходите на походи? Има връх за това. Обичате красивите гледки? Просто се насочете към многото драматични и простиращи се езера в страната. Искате да се наслаждавате на излет из града? Столицата Любляна е перфектната комбинация от чар на Стария град и модерни пазари, идеални за кратка почивка.

Ето някои от най-хубавите неща в Словения, които да видите:

6. Гледайте дивата природа в Динарските Алпи

Какво да видим в Словения? (част 2)

В пиковите летни месеци (от май до август) е възможно да видите кафяви мечки, които бродят по тревната пустиня на Динарските Алпи. В региона живеят около 400 души и на разположение са редица обиколки, които да ви помогнат да забележите и снимате тези велики същества в дома им. Ще се нуждаете от ръководство, за да извлечете максимума от опита. 

Динарските Алпи също предлагат основни възможности за наблюдение на птици, като в района се наблюдават над 276 вида. Могат да се видят и над 100 пеперуди. Друго от големите езера на Словения, езерото Черкница, съществува за осем месеца всяка година. Тази защитена влажна зона е невероятно биоразнообразна и с нея се получават много повече потенциални снимки и гледки на диви животни.

7. Отидете в зеления рай на Novo mesto

Какво да видим в Словения? (част 2)

В сърцето на Доленска област е град Novo Mesto. Всичко тук изглежда блестящо, ярко, зелено и естествено.

Пригответе своя фотоапарат за фотографиране на цветните домове на брега на завихрящата се тюркоазена река Krka. В старата част на града, ще откриете всичко, което можете да очаквате: градски площад от 16-ти век, францискански манастир, Катедралата на Свети Никола и завладяващия Епископски дворец. 

Има и едно от най-големите праисторически гробища в Европа. Следвайте пътеката Amber Road за задълбочена пешеходна обиколка през акцентите на Novo Mesto.

Можете също да направите разходка из близките исторически хълмове Gorjanci. Най-високият връх, Тридинов връх, е висок 1178 м. 

8. Пещерата

Какво да видим в Словения? (част 2)

Сега ще насочим вниманието си към пещерите. Словения е идеалното място да проучите някои интересни пещери, като изброените от ЮНЕСКО пещери Скочан са едно от най-добрите места.

Смята се за „истински музей на открито“, с пешеходни пътеки на повърхността и подземната пещерна система, скрита под Карст. Има обиколки с гид, които ще ви разкрият всички интересни неща, които можете да научите и това преживяване лесно може да се направи на еднодневна екскурзия от Любляна. Намира се на около един час и 10 минути с кола.

Друга от най-известните пещери за изследване е на югозапад. Пещерата Постойна е друга карстова пещерна система - изградена от варовик и дълга 24 344 м, което я прави втора по дължина в страната.

Вътре е наистина грандиозно. След като сте проучили естественото величие на Постойна, се отправете над земята и пътувайте на 9 км до замъка Преджама, най-големият замък, построен в устието на пещера, в света.

9. Опитайте словенски кекс

Какво да видим в Словения? (част 2)

От всички словенски изкушения, една от най-сладките буквално и образно е Potica: вкусно тестено руло, овкусено с орехи, лешници, мед и захар. Традиционно е празничен сладкиш.

10. Усетете приказката в Скофя Лока

Какво да видим в Словения? (част 2)

Škofja Loka е приказка и половина. Може да е малко градче, но притежава спиращи дъха гледки: класически бледи домове със слънчево оранжеви покриви, прегърнати от зелени хълмове. 

Постановката на Страстната игра на Škofja Loka, най-старото театрално произведение в Словения, защитено от ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството

Струва си да преминете за ден, ако не друго, освен централната му част: средновековният замък и музей на Скофя Лока. Първо построена през 12 век, сградата, която ще видите днес, е направена през 1500-те.

Има кратка разходка до замъка и музей на около два до три часа. Има мелница и зашеметяваща гледка към града, така че носете вашата камера. 

11. Stanjel

Какво да видим в Словения? (част 2)

Желаещите да научат повече за местната история ще искат да имат Stanjel в своя маршрут. Смятано за едно от най-старите селища в района на Кръст, датиращо от 1400-те години.

По-специално, Stanjel е укрепен през 1600 г., за да се защити от набези по време на Османските войни. Въпреки историческото си значение, част от това, което ще видите - включително и замъкът - е възстановено през годините след Втората световна война, след пожари, обхванали селото. 

Не забравяйте да се насладите на част от естествената красота на Stanjel. Отново ще искате да се качите високо, за да видите убийствен изглед на селото отгоре. Има и Ферари Гардън, прекрасно място за възхищение на непорочната зеленина.

12. Пийте вино в Марибор

Какво да видим в Словения? (част 2)

Вторият град на Словения, Марибор, не е толкова известен като Любляна. Но ако са известни две неща, това е карането на ски и след това пиенето на вино. 

Разположен сред хълмовете на Щирия, домът на Марибор е най-старата лоза в света. Районът е известен със своите бели вина, които ще можете да опитате из целия град.

Отидете с една стъпка по-далеч от баровете и се запознайте с производителите, разгледайте винарните и обиколете лозята на специализирана обиколка. "Марибор Винена пътека" е чудесен начин да започнете.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин