Какво е чувството да живееш срещу стена? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво е чувството да живееш срещу стена?
Автор: Мария Ангелова
Какво е чувството да живееш срещу стена?
Снимка: Вакон

„Какво е чувството да живееш срещу стена?“ е сред онези въпроси, които е малко вероятно някога да сте си задавали. Но един канадец си го задава толкова дълго, че решава да поеме на път по света в търсене на градове, държави и човешки съдби, разделени от стени. Решението е необикновено, пътешествието - поглъщащо.

Марчело ди Чинтио едновременно ще ви впечатли, разстрои, разсмее и разтърси с книгата си „Стени“ (Издателство „Вакон“). Езикът му е точен, интересен, на моменти циничен – и именно затова няма да ви остави безразлични към историите на хората, на които сякаш сенките са вградени в стени. Понякога се надсмива над човешката глупост, друг път над себе си, на моменти ясно си личи личната му позиция.

Това не е енциклопедия, нито справочник.

Това е едно интелигентно пътуване, колекция от репортажи от преградени дестинации и ограничени от стени човешки разбирания за мира и сигурността.

Вероятно от новините знаете за стените в Израел, за разделената столица на Кипър, за огражденията в Северна Ирландия, но Ди Чинтио ви хваща за ръка и ви отвежда извън територията на познатия ви свят. Ще прекрачвате забранени граници, ще плачете с хората, които живеят далеч от дома си и са загубили всичко, почти реално ще чуете музиката, която един артист създава, удряйки по металната ограда между САЩ и Мексико...

Авторът реди като пъзел парченцата исторически причини, човешки съдби, решения, надежди, диалози, чаша чай, още една, протести, укрития.

Най-ценното на „Стени“ обаче е личната среща с болните от „стенна болест“, която ви кара да четете на един дъх и сами да започнете да се питате: „Какво е чувството да живееш срещу стена?"

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин