Пътеводител на къщичките за книги в България - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътеводител на къщичките за книги в България
Автор: Мария Ангелова

През последните месеци като гъби след дъжд започнаха да никнат къщички за книги из цяла България

Принципът е простичък: взимаш книга, четеш и връщаш. Може и само да оставиш. Всеки има вкъщи книги, които никога повече няма да разлисти (а да се хвърлят книги просто не е редно!). От друга страна, ако се случи да попаднете в парка без книга, можете да надникнете в къщичката и да видите кой какво е оставил там.

Ето и кои са първите места, на които всеки може да вземе и остави четиво на открито (за адреси и повече информация последвайте линковете):

Къщичка за книги и пътешествия на Peika.bg

Нашата къщичка за книги и пътешествия ви кани да попътувате по страниците на любими заглавия, без паспорт и съвсем безплатно. Ще я намерите на последния етаж на Bulgaria Mall в София. Донесете непотребна книга за пътуване, за да я споделите с други пътешественици. 

Къщичка за книги в Стария Пловдив

Тази къщичка за книги е дело на Искра Петрова и събира книги на пътешественици от цял свят. Освен това си има блог, в който ще се появяват историите на книгите и техните пътувания по света и у нас. Къщичката се намира в едно от тихите ъгълчета на Стария Пловдив.

Къщичката за книги в Сливен

Намира се в самия център на Сливен, на най-доброто възможно място - сред пейки в парка. Къщичката е дело на Стефан Русинов & приятели. 

Къщичка за книги в планината - на хижа Козя стена

Какво по-хубаво място да разгърнеш любима книга от планината, от Стара планина? На хижа Козя стена се появи първата високопланинска библиотека от този тип, можете и вие да занесете интересно заглавие. Научете подробности за кампанията по набиране на книги на хожа Козя стена в Централен Балкан.

Къщичките за книги във Варна

На улица "Цани Гинчев: 14 се появяват две къщички за книги като продължение на месеци обновяване на една квартална градинка. Прочетете историята им - положителна и вдъхновяваща е.

Друга къщичка за книги се появи по инициатива на библиотеката при читалище "Просвета - 1927" в парка на квартал Аспарухово. Повече за къщичката в Аспарухово.

Библиотечен шкаф в Банкя

В централния парк на Банкя също се появи библиотечен шкаф, който ще действа от ранна пролет до последните топли есенни дни. 

Плажна библиотека в Албена

Първата плажна библиотека се появи през лятото на 2013 г. в курорта Албена. И през 2014 г. библиотеката ще предлага от рафтовете си на пясъка книги на няколко езика.

Къщички за книги в Хисаря

Да почетете в парка, под звука на птичките е още един начин да се порадвате на Хисаря. Двете къщички за книги се появяват там през април 2015 г. 

Къщичка за книги в Трявна

Вдъхновени от досега изникналите къщички, няколко тревненци изработват и поставят една и в своя град. Намира се в парка при Даскаловата къща.

Къщичка за книги в село Мещица, Пернишко

Къщичката се намира в центъра на селото и стартира с 270 книги, дарени от жителите на Мещица. Още от първите си дни къщичката се радва на голям интерес.

Безплатна библиотека в Тутракан

И Тутракан има своята къщичка за свободно споделяне на книги, която се намира в Крайдунавския парк.

Безплатна улична библиотека Шкафъ във Велико Търново

Под надслов "книги от хората за хората" във Велико Търново също има място, където свободно можете да споделяте и четете книги.

Къщички за книги в Каварна

Цели три къщички за книги се появиха и в Каварна - две в Централния градски парк и една в парка зад лятното кино.

Детска паркова библиотека в Свищов

Намира се в парка на учебен комплекс "Алеко Константинов" и съдържа само четива за деца, които свободно можете да четете и заменята.

*

Знаете за други места в България, където има свободна библиотека на открито? Пишете ни на info@peika.bg!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин