Какво можем да видим в малко познатата Мали - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво можем да видим в малко познатата Мали
Автор: Елена Исаева

Седмата по големина в Африка държава не е много популярна дестинация. Мали е разположена в пустинята и няма излаз на море. Страната се нарежда на 24 – то място в света по територия, а някога е била част от великата Малийска империя, съществувала между XIII и XVI век. От този период са останали много културно – исторически паметници, които могат да бъдат видяни.

За съжаление, днес Мали една от най – бедните държави в света, въпреки, че под земите и се крият огромни богатства. Страната е богата на злато, желязо, фосфор, мед, каолин, боксит и други полезни изкопаеми.

Какво можем да видим в малко познатата Мали
Снимка: pixabay.com

 

Мали е земя на много култури, има много древна история и има много какво да покаже. В страната се намират едни от най – интересните и най – атрактивни забележителности на територията на Африка.

В тази статия ще ви разкажа за част от най – интересните места, които могат да се видят.

Град Тимбукту е една от най – интересните и задължителни спирки за разглеждане. Градът има славна история, създавана през вековете, останала още от времето, когато тук са се пресичали пътищата на керваните, свързващи Западна Африка с търговци от Северна Африка и Европа, превозващи злато, сол и слонова кост.

За европейците името Тимбукту е било метафора за далечни и екзотични земи със златни дворци, високи кули и несметни богатства. И действително този древен град има огромен принос за развитието на световната цивилизация. Включен е в списъка за световното и културно наследство на ЮНЕСКО, както и в специална програма за съхранение на архитектурните паметници, които се рушат от пустинните бури.

Друго интересно място е град Джене, известен със своята архитектура и Голямата джамия. Джене също е включен в списъка на ЮНЕСКО и е член на Организацията на градовете на световно наследство. Това е един от най – старите градове в Африка на юг от Сахара,основан през XIII век в близост до руините на древно селище, датиращо от 250 г. пр. н. е. Градът си е съперничил с Тимбукту в търговията със злато и сол, а в наши дни е търговски център за риба, кола и кафе.

Какво можем да видим в малко познатата Мали
Снимка: pixabay.com

Мопти е област, която със своето благоприятно географско положение допринася за развитието на района. Оттук протичат река Бани и пълноводната река Нигер, които при вливането си една в друга образуват обширна делта, където едноименния град Мопти е главен пристанищен център. Делтата е плавателна, а от тук с лодка можете да достигнете до вътрешността към типичните номадски села с кирпичени къщи.

Град Сегу е запазил своята френска колониална архитектура. Тук също има запазени останки от древни гробници, интересни къщи с красиви фасади.

Сикасо е още едно интересно място. Със своето местонахождение в близост до границите с Буркина Фасо, Кот д‘Ивоар и Гвинея, това градче се превръща в мулти – държавно място, смесило няколко култури и начин на живот и превърнало се в най – колоритното място в региона.

Във всяко населено място в страната има пазар, на който се търгуват всевъзможни неща, които за местните са средство за препитание, а за посетителите и гостите на града са истински туристически атракции, една възможност да се сдобият със сувенири, които не могат да купят от друго място.

За любителите на природата и екзотиката, в Мали има няколко национални природни резервата, които са дом на богато разнообразие от флора и фауна.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин