Какво не знаем за живота на хижаря - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за живота на хижаря
Какво не знаем за живота на хижаря
Снимка: © Peika.bg

Вероятно по-точен би бил въпросът „Какво знаем за живота на хижаря?“. Туристите идват, пият чай и бира, възхищават се на красивите гледки в планината, нощуват и си заминават.

Ние пък решихме да надникнем в скритите ъгълчета на професия хижар. Радо и Иван от хижа Козя стена разказват за хубавите и трудните моменти, за бирата в неделя вечер и за откачалките, които ходят в планината.

- Представи се с няколко думи.

Радо: Казвам се Радослав Игнатов, от Русе съм и съм хижар от 16 месеца.

Иван: Аз съм Иван, също от Русе съм и съм хижар от 16 месеца.

- Коя е най-приятната част от работата на хижаря?

Радо: Има ли такава? Шегувам се! За мен един от най-хубавите моменти са празниците, когато се събираме с приятели, а и на хижата се качват приятни хора.

Иван: Определено са контактите с много и различни хора, в планината ходят големи откачалки.

- А най-трудната?

Иван: Най-трудната... Още не сме стигнали дотам да разкрием най-трудната – всеки път се случват все по-трудни неща, направо не знаем какво още да очакваме. От това, което сме видели, целият процес, свързан с дърводобива, на това открито било, е отвратителен. Както и безсънието.

Радо: Дърводобивът и мъкненето на багаж за зареждане на хижата. Скоро осъзнах, че 15 месеца ние сами сме си изнасяли стоката – това означава тонове, които са ни минали през гърба.

- С какви хора се срещаш?

Радо: Срещам се с всестранно развити личности с достатъчно голямо въображение и готски характер. Оттук минават хора от цял свят, планински водачи, природозащитници и безброй други.

Иван: С всякакви! През нас минават туристи, спортирски, спиртисти, еколози, гинеколози, стари, млади, българи и чужденци - всякакви!

- Разкажи ни хубав момент от живота на хижаря, който те кара да обичаш това, което правиш.

Радо: Хубави моменти са завързването на контакти с хора от цяла България, празнуване на рождени дни, а най-удовлетворяващият е когато дървата и стоката са качени горе на хижата...

Иван: Залезът в неделя следобед е нещо неописуемо – всички са си тръгнали и пием бира - край на още една тежка седмица.

- Това, което туристите не знаят за тази работа, е...

Радо: Туристите не знаят, че тук трябва да се практикуват няколко професии наведнъж: готвач, аниматор, инженер, чистач, дървар, коняр при наличие на коне и куп други, свързани с метеорологичните условия в планината.

Иван: ...всъщност и ние не го знаем – въобще не знаем какво ни чака на другия ден! Затрупани пътища, тежки метеорологични условия, теч в тавана, проблем с агрегата и множество други технически проблеми! При един евентуален проблем с тока, нямаме и вода, нищо! А ако имаш и животни – изненадите са ежеминутни!

- Къде се намира пейката с най-хубавата гледка?

Радо: По принцип в Русе на кея, гледайки залеза на брега на Дунава. А тук в планината нямаме пейки по обясними причини. Но аз бих сложил една на задната тераса с гледка към върховете Вежен и Юмрука.

Иван: Те пейките тука не издържат, всичките са счупени! От снегове, дъждове, а тази отзад на терасата конят я изяде! Но обещавам, че ще направя нова горе на паметника над хижата – оттам се вижда всичко!

*

Една благотворителна кампания набира средства за осигуряване на непрекъснато електрозахранване на хижа Козя стена. Научете повече за кампанията Професия "Хижар".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин