Хижа Трещеник – приятелска среща в Рила - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хижа Трещеник – приятелска среща в Рила
Автор: Мария Ангелова

Хижа Трещеник се намира сред красивите иглолистни гори на Рила, на няколко километра от входа на Национален парк „Рила“ и насред десетки мистични паметници от древността. Мястото е спокойно, въздухът е чист, а тишината ви кара само за няколко минути да забравите за всичкия шум и проблеми.

Всъщност хижата се състои от две постройки – Стара и Нова хижа. Старата е сграда, издигната за семейна вила в края на 30-те години на миналия век от прадядото на сегашния хижар Илиян Бучков. След 9 септември я национализират и тогавашните власти я донагаждат, за да стане хижа. Днес в нея се помещават леглата на туристическата спалня, механа и колекция старинни предмети.

Новата сграда е построена в средата на 90-те години от Илиян, като всяка година търпи подобрения. Човек обикновено отива в планината да си почине, но е хубаво да знае, че може да ползва безжичен интернет.

На втория етаж има и малка конферентна зала, а стаите, апартаментите и туристическата спалня са уютно обзаведени и със собствени бани.

В хижата има етнографска сбирка с любопитни предмети от миналото (като специално глинено приспособление за инхалации, кантар, който мери едновременно в килограми и оки, едновремешна ютия... няма да издаваме всичко). Тук ще научите, че в Якоруда жените са носели три вида носии в три различни цвята в зависимост от това дали са моми, женени или баби с внуци. Така де, да не се бъркат момците на хорото.

И още нещо много важно: в някои от стаите е предвидено място за домашни любимци.

Непременно попитайте хижаря за интересните места в региона – наблизо са Национален парк Рила, Якорудските езера, Сухото езеро, както и колекция от интересни древни светилища, скални олтари и изсичания. Пълно е с боровинки, диви ягоди и билки.

А най-важното – в хижата ще бъдете посрещнати като скъпи гости и изпратени като стари приятели. Непременно поръчайте мекици за закуска и попитайте за истории от миналото на региона!

Полезна информация: Нощувката е 15 лв. за легло, като хижата работи от края на май до първия сняг (затворена е в зимните месеци, с изключение на 8 декември, Нова година, Великден). В хижата се предлага храна при предварителна заявка. Намира се на 14 км от Якоруда, в курорта Трещеник. За информация телефони: 0885 121 772 и 0894 476 002.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин