Какво ще ви насочи към Сочи? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво ще ви насочи към Сочи?

Ако все още не знаете нищо за руския град Сочи, време е да разберете. Оказва се, че Сочи е голяма работа, а причините за това са няколко.

Той се простира на 145 км по брега на Черно море в южната част на Русия и е бил курортен град още от времето на Сталин. Субтропичен климат, близост както до плажа, така и до планините - Сочи е истинско изкушение. Планинската верига Кавказ, която спира северните ветрове, му осигурява всички тези блага - меки зими, приятни лета, палми, чай и много растителност.

През летните месеци Сочи е пренаселен с туристи, а славата му на скъп и екстравагантен град му носи реномето на Кан сред руснаците. Пищна растителност, лазурен бряг, хубав климат, силна музика, кипящ живот, яхти в пристанището - това е Сочи през лятото.

Градът няма типичен архитектурен облик, по-скоро е смесица от социалистически бетонни кутии, класически сгради на санаториумите, нови сгради (всяка със собствен стил) и строежи, но всичко това заобиколено от гъста растителност. Освен това Сочи си няма стара част, защото е сравнително млад (основан е през 1838 г.). Но пък си има “Красная поляна”, което съвсем не е квартал, нито поляна, а ски-център навътре в Кавказ.

Сочи започва своята история на курорт като привлича внимание със своите минерални води. Започва изграждането на инфраструктура, а в началото на ХХ аристокрацията открива това съкровище и лечебните свойства, които предлага. Най-яркото и силно развитие на туризма обаче е по времето на съветската епоха. Именно тогава се строят и много почивни домове.

Изворите на Сочи са успели да спечелят дори самия Сталин, който страдал от дископатия, а лявата му ръка била полупарализирана. Навътре в гората, скрита между дърветата, на уединено и спокойно място се намира сталиновата вила, която днес е хотел и музей едновременно.

Едно от симпатичните места в Сочи е парк Ривиера. Из алеите му се крият причудливи скулптури (сред които и първата от поредицата Пейки на помирението, за които вече ви разказахме), има делфинариум, океанариум, театър, въртележки и влакчета всякакви, музеи, нощен клуб… Почти отделен град в града.

Може би това не са достатъчно основателни причини, за да му придаваме важност, но списъкът не свършва дотук. През 2014 г. Зимните олимпийски игри ще се проведат на брега на Черно море, именно в Сочи. Напоследък атмосферата в града е белязана от трескавите подготовки за домакинството - строежи, ремонти, преустройства. В Музея на спортната слава могат да се видят макети на спортните съоръжения за игрите. Сочи се е нагърбил с още едно домакинство - на Световното първенство по футбол през 2018 г. И с още едно - той ще бъде домакин на стартове от Формула 1 от 2014 г. до 2020 г. И това, ако не е важна клечка?!  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Тодор Завия, 18.12.2013 | 00:14
Както винаги руснаците са "Голяма работа".Жалко,че на Запад се правят опити за бойкотиране на събитието.У нас в редица фирми работещите бяха уведомени,че няма да могат да ползват годишните си отпуски през януари и февруари.Но,както се казва "псетата си лаят,но керванът си върви...".Желая от все сърце успех на този толкова чакан спортен форум и щастливи часове на зрители и участници.
Абонирайте се за нашия бюлетин