Какво трябва да знаете, ако планирате скорошно пътуване към Гърция? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаете, ако планирате скорошно пътуване към Гърция?
Автор: Peika.bg
Какво трябва да знаете, ако планирате скорошно пътуване към Гърция?

Гръцките власти взеха решение да предприемат по-строги мерки и по-голям контрол от началото на септември.

Въпреки настоящата ситуация, забележителности като Акропола и Партенона, са отворени, както и ресторанти, барове и таверни – макар и с нови правила.

Ако планирате пътуване до Гърция тази година, ето какво можете да очаквате:

Гърциябеше една от първите държави, които изпробваха цифровия сертификат на COVID-19 на ЕС, който улеснява връщането на свободното движение в целия блок. Това е дигитален или хартиен сертификат за жители на ЕС, който показва, че притежателят отговаря на условията за пътуване: е напълно ваксиниран (последната доза е приложена най-малко 14 дни преди отпътуване), или се е възстановил от COVID-19, или има отрицателен COVID-19 резултат от PCR или антигенен тест, направен в рамките на 48 часа от пътуването.

С цифровия сертификат можете да влезете в Гърция без карантина или допълнителни изисквания за тестване.Пристигащите от тези страни трябва да покажат или доказателство за пълна ваксинация или възстановяване от вируса, или отрицателен резултат от теста за COVID-19.

Имам ли нужда от документи за COVID-19, за да пътувам между гръцките острови?

Да, ще трябва да представите своя дигитален сертификат. Също така ще трябва да попълните формуляр за декларация за COVID-19 за морски пътувания. Правилата се прилагат за възрастни и деца на възраст между 12 и 17 години. Непълнолетните на възраст между 5 и 12 години също се очаква да покажат отрицателен резултат от теста за COVID-19 преди качването, но това може да стане чрез самотестване.

Какви ваксини приема Гърция от туристи?

Приетите ваксини включват Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics и Sinopharm.

Трябва ли децата да бъдат ваксинирани, за да влязат в Гърция?

Не, деца под 12 години могат да влязат в Гърция без никакви изисквания за тестване или ваксинация за COVID-19. Децата на възраст над 12 години обаче трябва да покажат сертификат за ваксинация, удостоверение за възстановяване или отрицателен резултат от PCR/антиген тест.

Какво друго се изисква?

Всички пристигащи са длъжни да попълнят формуляр за локация на пътници преди пристигане, независимо от статуса им на COVID-19. Пътуващите трябва да са наясно, че те могат да бъдат избрани да преминат задължителен антигенен тест при пристигането си като част от засилените мерки за проверка на летищата.

Мога ли да се тествам в Гърция?

Тестовете са широко достъпни в цяла Гърция в големи болници и изпитателни центрове, ако са необходими за връщането ви у дома. Тестването е достъпно и на летището в Атина. Гръцката национална туристическа организация публикува списък с места за тестване в приложението Visit Greece. Цената на тестовете в цялата страна е ограничена до 60 евро.

Трябва ли да се ваксинирам, за да посещавам закрити заведения?

Ще трябва да представите доказателство за ваксинация или възстановяване от COVID-19 (медицински сертификат, издаден през последните 6 месеца), за да вечеряте или пиете на закрито във всеки ресторант, бар, клуб, кафене или таверна в Гърция. Ако посещавате музеи, археологически обекти или театри в Гърция, няма да е необходимо да доказвате ваксинационния си статус, но ще трябва да представите отрицателен резултат от COVID-19, за да влезете, ако не сте ваксинирани. Дори и тогава местата все още имат право да разрешават само ваксинирани посетители. Ще ви трябват и доказателства за ваксинация, отрицателен тест или доказателство за възстановяване от вируса, за да се качите на мрежите за обществен транспорт на дълги разстояния и да посетите спортни игри на открито. Тези разширени мерки влизат в сила на 13 септември.

Какво е отворено в Гърция?

Ресторанти, кафенета и барове са отворени, но обслужването се извършва на открито само с максимум шест души на маса. Музеите и археологическите обекти, включително Акропола, са отворени, въпреки че се препоръчва да резервирате билети предварително. Маските за лице са необходими в закрити и външни обществени пространства и в градския транспорт.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин