Калчо Фиорентино – най-агресивният спорт в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Калчо Фиорентино – най-агресивният спорт в света
Автор: Peika.bg
Калчо Фиорентино – най-агресивният спорт в света

Няма нищо чудно в това, че италианците са луди по футбола и за тях играта е като религия. Те имат доста сериозни корени със спортове, играещи се на големи терени пред хиляди хора, още от времето на гладиаторските игри. Освен това, италианците имат Калчо Фиорентино. Спорно е доколко това въобще е спорт, но все пак - Калчо Фиорентино/Калчо Сторико е ранна форма на футбола, която е била популярна в Италия през 16-и век. Оттам идва и думата „калчо“, която днес се използва за италианското футболно първенство.

Калчото е било игра за богати аристократи и дори някои папи в младостта си са участвали в състезанието. Играта е започнала още през 15-и век и има сведения, че отборите дори са играли на замръзналата река Арно тогава. През 1530 година отбор на Флоренция е приел предизвикателството да играе срещу имперските войници на Шарл V, които са обсаждали града. Официалните правила са публикувани през 1580 година от флорентинския граф Джовани де Барди.

36277

Правила

Играта се играе на поле с пясък, като игрището трябва да е два пъти по-дълго, отколкото е широко. В двата му края има мрежи и отборът печели точка, когато вкара топката в мрежата. Всеки един от отборите разполага с 27 души на терена - 4 вратари, 3 защитници, 5 халфове и 15 нападатели, които могат да използват ръце и крака, за да контролират топката. Те не могат да бъдат сменяни заради контузии или заради промяна в схемата на игра.

Капитаните на двата отбора не взимат участие в играта, само организират своите отбори и понякога разтървават играчите. Ролята на рефера и шестимата му помощници е много важна, защото Калчо, особено в сегашния му вариант, е изключително агресивна игра. В модерната си версия играчите могат да се удрят с юмруци, с лакти, да се душат. Забранени са ударите под кръста и ритници в главата. Също така е забранено повече от един играч да атакува опонент.

36279

Головете се вкарват, след като топката се изстрелва към противниковата мрежа. На всеки отбелязан гол отборите сменят своите половини, а всеки път, когато някой не уцели вратата, другият отбор печели половин гол. Мачът продължава 50 минути и побеждава отборът с повече отблязани попадения.

36278

Днес три мача се играят всяка година на Пиаца Санта Кроке в третата седмица на юни. Участват 4 отбора, като всеки от тях играе с другите отбори два мача и накрая двата отбора с най-много победи се срещат на финал на 24 юни – денят на Сан Джовани, светията на Флоренция.

Накрая спечелилият отбор печели... безплатна вечеря. Както вече стана въпрос, трудно е да се каже, че Калчо въобще е спорт, защото по-скоро прилича на групово сбиване. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин