Каменните гъби край село Бели пласт - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каменните гъби край село Бели пласт
Автор: Peika.bg

Каменните гъби край село Бели пласт са вашата дестинация, ако а) искате да се подмладите б) искате да видите гъби по-високи от вас или в) ви привличат скрити, малко известни кътчета в България.

Каменните гъби се намират само на 10 минути пеша северно от село Бели пласт, точно до асфалтовия път между Кърджали и Хасково. Високи са до над 2,5 метра, приблизително толкова са широки и гуглите им. В зависимост от това по кое време на деня ще ги посетите и откъде ще ги погледнете, оттенъците им се променят от розово и зеленикаво до ослепително бяло.

Гъбите са се формирали по време на палеогена (преди повече от 20 милиона години), когато тук е било дъно на море, а след това са били дооформени от вятъра и слънцето. Всеки цветен оттенък или шарена жилка в тях са съставени от различен минерал.

Легендата за появата им обаче не включва морета, а четири момичета. Те били дъщери на местен селянин, пленени от османските турци. Когато девойките се опитали да избягат, водачът им отсякъл главите и когато падали на земята, те се превръщали в каменни гъби. А накрая и самият злодей се превърнал в черна скала, която и до днес можете да видите край скалните образувания.

Любопитно е, че в състава на скалата, от която са изградени гъбите, се съдържа минералът клиноптилолит (произнесохте ли го?), за който се смята, че има силни пречистващи свойства, включително и от радиоактивно замърсяване. Някои възрастни хора в Родопите, където местността с каменните гъби е известна като Мантаркая, разказват, че ако сложите камък клиноптилолит вечерта във вода, на сутринта тя ще се е „подмладила“, ще е станала лечебна и ще може да ви отърве от дълъг списък с болежки.

Гъбите край Бели пласт обаче са обявени за природна забележителност и по-добре потърсете друго място, откъдето да се снабдите с подмладяващи вещества. Малко по малко гуглите им се рушат, така че по-добре идете да ги видите, докато все още са в най-добрата си форма. Докато отдъхвате край гъбите, хвърлете поглед и към небето, защото в района се рее египетският лешояд.

Полезна информация: Местността край гъбите е оградена, има указателни табели и информационно табло. Ако идвате от Хасково (село Зорница), гъбите са преди Бели пласт, а ако идвате от Кърджали (Черноочене) - трябва да подминете цялото село и малко след това ще ги видите отляво на пътя. Няма обособено място за спиране и ще ви се наложи да спрете плътно до банкета на пътя.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин