Каньон Антилопа – магия от светлина и форми - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каньон Антилопа – магия от светлина и форми
Автор: Peika.bg
Каньон Антилопа – магия от светлина и форми

Каньон Антилопа (Antelope Canyon) е много известен каньон в югозападните Съединени американски щати. Той е в земите на племето Навахо и се състои от две отделни части – Горният каньон и Долният каньон.

Каньонът е известна локация за фотографи и туристи, и е основна атракция за туристическия бизнес в индианския племенен парк „Навахо“.

 36103

Горният каньон

Името, което индинаците са му дали в превод означава „Там, където водата тече през скали“. В Горния каньон туристите ходят основно, поради две причини. Първо там няма никакви изкачвания, защото входът и целият обект са в ниското. Втората причина са пукнатините, през които струят красиви слънчеви лъчи, които обливат със светлина и без това сюрреалистичните форми на каньона. Светлината е най-добра през лятото, защото тогава слънцето е високо в небето, а като цяло сезонът в Горния каньон е от края на март до началото на октомври.

36104

Долният каньон

“Спираловидните каменни арки“ е индианското име на този каньон, който е на няколко километра от Горния каньон. На някои места там има изкачване по монтирани метални стълбища, но дори с тези конструкции, обхождането на мястото е по-трудно, защото каньонът е по-дълъг, по-тесен на места, а на други е направо непроходим. За да излезете, също трябва да ползвате стълбите.

36105

Поради тези причини, в Долния каньон ходят повече фотографи, отколкото туристи. Този каньон има V-образна форма и е по-плитък от другия, а светлината е най-добра в ранните часове и в късния следобед.

36106

Рискове

По време на сезона на мусоните, дъждовете бързо наводняват каньона. Не е задължително дори дъждът да вали над каньона, за да се стече водата към него. През 1997 г. 11 туристи са удавени при такова наводнение. В този ден в каньона е валяло малко дъжд, но е имало буря на километри разстояние, а дъждовната вода от нея е придошла към каньона и е отнесла хората. Тогава са били отнесени и дървените стълби, заради което сегашните са много по-здрави и обезопасени, а има и алармена система, която предупреждава за наводнения. Въпреки това, рискът остава, защото през 2010 г. няколко туристи се оказаха заклещени от наводнение и трябваше да изчакат водите да спаднат. Заради всичко това, в каньон Антилопа се влиза само с екскурзоводи.

36108

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин