Карловият мост в Прага сбъдва желания - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Карловият мост в Прага сбъдва желания
Автор: Николина Рускова

Всичко започна с плановете за Нова година. За да пътува човек, не е необходимо да има познати или роднини в чужбина, но пък това никак не пречи! Така идеята да посетя сестра си в Прага даде тласък на поредното пътуване. "Ами да не е сама на празника" - казвам си аз и заличавам всяка следа от гузна съвест, че вместо да платя месечния наем купувам двупосочен билет до чешката столица. А и знам, че там на един прочут мост се сбъдват желания.

Една от най-известните забележителности на Прага е Карловият мост над река Вълтава. Аз обаче някак си го попропуснах при предходната си кратка екскурзия до Прага. Просто профучах по него, за да стигна до Стария град, след като разгледах Замъка. Може би ме отблъснаха множеството хора, които сновяха нагоре-надолу по моста. Взех си поука - за да го разгледам на спокойствие, този път ще отида в някой по-асоциален час рано сутринта.

Най-старият мост, издигащ се над река Вълтава, в миналото наричан Каменен и Пражки мост, Карловият мост е завършен през 1402 г. на мястото на разрушения от наводненията Юдитин мост. Днешното си име той получава едва през 19-и век, кръстен на бохемския крал Карл IV, който помага при полагането на първия камък. Неколкократно природните стихии унищожават през вековете части от моста, а днешния си облик получава с построяването на 30-те известни скулптури на светци в края на 17-и и началото на 18-и век. Постепенно всички скулптури се заместват от копия на оригиналните статуи с цел те да се съхранят. Повечето статуи били построени по нареждания на пражки институции, манастири и видни личности.

При повторното си минаване по моста този път задължително ще обърна внимание на някои от въпросните статуи. Интересно е, че най-новата статуя е не на друг, а на светите братя Кирил и Методий. Статуите били построени от Министерството на образованието на мястото на друга унищожена статуя и били завършени през 1938 г. Само на две статуи разстояние се намира и най-старият монумент - на Св. Ян Непомук. Той става мъченик, когато през 1393 г. бил хвърлен от моста в реката. Точното място, от което той бил хвърлен, днес е отбелязано от архиепископски кръст. Според легендата желания се сбъдват, ако човек постави ръката си върху кръста, сочейки към една от звездите.

Според друга легенда неразрушим меч бил заровен в Карловия мост. Той ще помогне на Чехия в момент, в който страната се нуждае най-много от него. Статуя на храбреца Брунцвик, който намерил меча, също може да се види на моста. Една от най-малко известните статуи на затворник пък се крие в стълбището на кулата откъм Стария град.

Със сигурност няма да пропусна и да разгледам творбите на множеството художници и карикатуристи по протежението на целия мост. Една карикатура би била хубав спомен. Ще послушам и музиката на уличните музиканти, която ще нося със себе си до следващото посещение...

Дръж се Прага, идваме!

Вече ви се ходи в Прага? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин