Старите каскадни мелници на Испания - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Старите каскадни мелници на Испания
Автор: Peika.bg

Мелниците във Фолон и Пикон не са продукт на невероятно архитектурно майсторство, но са добър пример за добре запазено културно наследство от района на Галисия, Испания.

Мелниците са построени през 18-и век, въпреки че има данни, че са били функциониращи още през 17-и век. Първата група от мелници - Фолон, състоящи се от 36 сгради, са на хълма Фолон над поток, който също се казва Фолон. Втората група са мелниците Пикон – 24 мелници близо до потока Пикон.

Сградите се построени една над друга на каскаден принцип, за да ползват един и същи воден канал. Енергията от водата, която се спуска от планината Кампо до Коуто в испанската община Ел Росал, е използвана за мелене на царевица и пшеница, както и за работа с лен и вълна.

Наличието на мелниците в района вероятно е свързано с близостта на манастира Санта Мария де Оя, както и на околните населени места, разбира се. Част от мелниците са принадлежали на хората от близките селища като обща собственост, други са били частна собственост, а някои са отдавани под наем.

Мелниците отдавна не работят, но през 1988 г. местните власти са ги обявили за културно наследство на региона и са започнали обновяването на изоставените сгради. Днес туристите могат да стигнат до тях по обозначена пътека. Мелниците се намират на 130 км от Сантяго де Компостела, на около 130 км от португалския град Порто.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин