Килиманджаро - най-високото място в Африка - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Килиманджаро - най-високото място в Африка
Автор: Peika.bg
Килиманджаро - най-високото място в Африка

Планината Килиманджаро е далечна и труднодостижима дестинация, която обаче привлича хиляди приключенци и любители на планините.

Името й от суахили се превежда като „планината, която блести“. Най-високият ѝ връх Ухуру се извисява на 5895 м  над морското равнище и е разположен в североизточната част на Танзания.

Килиманджаро е най-високото място в Афтика и е интересно да се отбележи, че се състои от три основни изгаснали вулканаШира на запад с надморска височина 3962 м, Мавензи на изток с височина 5149 м и геоложки най-младият Кибо, извисяващ се на 5892 м и разположен между другите два.

Ледникът на Килиманджаро е на възраст повече от 11 000 години, но за съжаление в момента усилено се топи, заради затоплянето на климата. Затова може, съвсем скоро, бялата шапка на този символ на Африка да бъде само спомен, присъстващ в истории и на фотографии. Според учени снежната покривка на Килиманджаро ще изчезне напълно до 2020 г.

Планината се намира на 340 км южно от Екватора и въпреки че е разположена и в Кения, алпийско изкачване на Килиманджаро е възможно единствено от ТанзанияЛюбопитен факт е, че изкачвайки върховете ѝ, човек преминава през всички климатични зони, съществуващи на планетата ни.

Растителността на Килиманджаро е етажирана, а разнообразието й е огромно. То се променя в зависимост от това на каква височина се намирате. В най-ниските части растат екваториални гори, по-нагоре можете да намерите гори, характерни за влажните тропици, а след тях са разположени растителни видове, характерни за саваните. В най-високите части на планината пък има обширни ливади.

Килиманджаро става национален парк през 1973 г., като към него са включени и намиращите се в близост екваториални гори. Четири години след основаването му той отваря врати за посетители, за да могат желаещите да се насладят на уникалните флора и фауна в района.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин