Клей Дуда: Българите правите добро впечатление - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Клей Дуда: Българите правите добро впечатление
Автор: Стефан Стефанов
Клей Дуда: Българите правите добро впечатление

През юли 2015 г. първото европейско пътуване на американците Клей и Мелиса Дуда завърши в България, където двамата бяха дошли на гости на свои български приятели.

Клей и съпругата му останаха в България само една седмица, но това беше напълно достатъчно за него да събере необходимите впечатления от нашата страна. Клей не дойде в България като редови турист, а по-скоро като пътешественик, който наистина искаше да влезе в тъканта на страната ни по един абсолютно искрен, любопитен и приветлив начин. Представяме ви неговите впечатления в сбит вид, но все пак заредени докрай с истински пътешественически дух, пребродил два континента.

- Представи се?

- Казвам се Клей Дуда и съм журналист, който сега живее в Ноксвил, Тенеси, САЩ. Работя за един алтернативен седмичник (да, вестнициите все още съществуват и то - за добро), където съм репортер, отразяващ всичко от полицейски произвол и наеми на апартаменти, през кози, които изяждат растителни видове, до хора, обличащи се като супергерои. Току-що се преместих в Ноксвил, след като напуснах работа в друг вестник в Рединг, Калифорния. Направих го, за да започна по-гъвкава работа и да имам възможността да пътувам един месец из Европа. Иначе съм роден в Атланта, Джорджия, така че това, че дойдох в Тенеси, ме доведе една идея по-близо до дома (сега съм на три часа път с кола от Атланта. Когато живеех в Калифорния, ми отнемаше три дни.)

37695

- Къде си пътувал из САЩ?

- Бил съм в няколко от големите градове и на двете крайбрежия, както и на няколко други места. Минал съм през доста повече места, отколкото в действителност съм посетил, така че не искам да ги изброявам всичките, но съм изкарвал известно време в Атланта, Маями, Ню Йорк, Ню Орлийнс, Денвър, Портланд, Сан Франциско, Оукланд, Лос Анджелис, Сан Диего и още няколко, които не мога да се сетя.

Извън градовете, също съм пътувал доста– катерил съм се по вулкани в Калифорния и съм гребал в лодка в пещери в Тенеси. Давам всичко от себе си да се изгубя в планините, всеки път, когато мога, и те никога не са разочаровани. Миналата седмица за първи път преспах в планината Грейт Смоуки на изток от Ноксвил в един древен район, за който се говори, че е най-старият в света. Беше горещо, сурово и абсолютно ново изживяване.

- Къде ти хареса най-много в САЩ и защо?

- Ако говорим за мястото, където ми хареса най-много, трябва да разделим това в две категории – градове и природа. За градовете, определено мога да кажа, че Ню Йорк вероятно е едно от най-забавните места, които можете да посетите, въпреки че не знам как бих живял там.

В този град съм бил три пъти и всеки път изживяванете беше абсолютно различно от предходното. Например, бях по работа и прекарах един цял ден там, обикаляйки Краун Хейтс, Бруклин, разговаряйки с членове на улични банди за живота и свободата. В друг случай двамата с моята съпруга имахме удоволствието да вечеряме с важен управител на галерия в скъпарски италиански ресторант, точно до Сентрал Парк (не мога да се сетя името, но никога не бих могъл да си позволя да отида там на свои разноски). В третият случай бях закъсал за пари и един мой добър приятел, който ме взе на работа в своя току-що отворен ресторант, ме разходи из Южен Бронкс, където той е израснал.Там има наистина безкрайни възможности и каквото и да говорят другите за нюйоркчани, в повечето квартали на този град наистина има изградени общности. Градът е толкова голям и предлага толкова много неща, че вероятно мога цял един живот да прекарам, изучавайки кварталите и културата, и пак да съм разбрал едва половината от тях.

37699

Ако говорим за природа, едно от най-интересните за мен дестинации бяха Тринити Алпс в Северна Калифорния. Източното крайбрежие на САЩ е доста по-развито от Западното и, когато си израснал на Изток, си мислиш, че никога няма да избягаш от хората - те просто са навсякъде! На Запад е по-различно и тези планини са на едно от най-усамотените места в щата. Можеш да бъдеш сам с дни, с гледката на цялата планина и планинското езеро с острите върхове над него.

- Как тръгна да пътуваш из Европа това лято?

- Ако трябва да съм честен, причината да пътувам из Европа е, че имам много страхотни приятели, пръснати из континента. Ако не беше така, трябваше да отидем някъде, където парите щяха да ни стигнат за повече време. Ние с моята съпруга имаме петима приятели в четири различни държави из Европа – Норвегия, Германия, Унгария и България, така че планирахме пътуването, за да ги видим всичките и да прекараме по няколко дни във всеки град.

Като цяло, минахме през седем държави и бяхме основно в големите градове. Започнахме от Осло, после летяхме до Париж, оттам хванахме влака за останалата част от пътуването, което премина през Амстердам, Берлин, Прага, Будапеща и София. В България посетихме Пловдив и няколко български села.

- Къде ти направи впечатление най-много в това пътуване?

- Всяко място беше уникално по собствен начин, но любимите ми дестинации са Осло и София. Осло е най-чистият град, който съм виждал, а градският транспорт там е страхотен, въпреки че норвежката столица е скъпа за живот. Но, ако харчиш разумно, можеш да си изкараш страхотно и да не се разориш. Също така, можеш да вземеш корабче или влак до някое място за пешеходен туризъм или лагеруване, което е супер. Там съвсем сериозно имат метро-спирки в гората, за да могат хората да стигат до природата, без да ползват колите си.

В София пък са някои от най-страхотните хора, които съм срещал. В културно отношение посещението ми в София беше едно от най-интересните в живота ми и нещо съвсем различно от това, което познавам в Щатите. Това е доста освежаващо и е нещо, на което се надявахме още в началото на това пътуване.

37693

- Какво ти направи впечатление в Европа?

- Ние наистина опитахме да тръгнем на този трип без очаквания и мисля, че това, че нямахме много време за подготовка, всъщност се оказа за добро. За мен и съпругата ми това беше първо пътуване до Европа. Лично за мен беше доста интересно да говоря с местните хора за това кои неща в системата работят и кой - не. Като здравеопазване, пенсиониране, телевизия, интересно ми беше да разговаряме за всички неща, които могат да ми помогнат да разбера как живеят хората на съответното място. Например, в Норвегия има данък върху телевизията, което ми звучи безумно, а пък в Унгария всички имат безплатно здравеопазване, което също е ново за мен като американец.

Едно от нещата, които ми направиха най-силно впечатление е колко са горди са хората в Европа с тяхната култура. Друго странно за мен е как може да се качиш на влака и след няколко часа да си на място, където говорят напълно различен език, имат различна култура и изглеждат различно. В САЩ има такъв момент - хората в различните райони реагират различно и имат различнни ценности, но разликите в общ план не са толкова големи.

- Защо дойде в България и знаеше ли нещо за страната преди това?

- Както и за другите ни европейски дестинации, дойдохме в България, за да се видим с приятели и отново не знаехме почти нищо за дестинацията, която посещаваме. Това е защото трябваше да се пренесем през цялата страна до Ноксвил с всичката си покъщнина преди пътуването, но открихме, че е по-добре да отидем в Европа преди това. Така че дойдохме с отворени съзнания и обятия, и мисля, че бяхме посрещнати добре.

37697

- Къде беше в България?

- В България прекарахме една седмица, повечето време в София, но посетихме Пловдив и село Ярлово. В Пловдив бяхме един ден, бяхме и на фестивала WakeЪп, което си беше едно йога, хип-хоп, фолклорно, хамаково парти. Беше много забавно и въпреки че има подобни събития в САЩ, точно на такова никога не бях ходил. Успяхме да отидем и на концерта на Jaya the Cat в София, което беше страхотно.

- Какво те впечатли най-много в България?

Впечатление ми направиха хората, количеството история и как тя се преплита с ежедневния живот по толкова различни начини. Можеш да видиш останките на римска църква в запуснат имот точно до апартамента на моите приятели в София и това направо ме разби. В САЩ имаме останки от културата на индианците, но те не са в големите градове. Това ми показа колко далеч са стигнали хората културно, социално и пр., но как всичките ни мисли, чувства и амбиции са останали същите през вековете. Просто сме хора.

Иначе, българите, които срещнах са много приятелски настроени и винаги готови да помогнат. Семейните връзки са силни, което е много добре, въпреки че не съм сигурен, дали впечатленията ми описват цялото общество или само кръгът от приятели, с които се движех. Като цяло, всички правите добро впечатление.

37696

- Как ще опишеш България на приятелите си в Америка?

- Казвам на хората, че България е страхотно място, което да посетят, ако искат да видят нещо автентично. Много други места в Европа бяха претъпкани с туристи, но София и Пловдив са ИСТИНСКИ градове с ИСТИНСКИ хора, които правят ИСТИНСКИ неща, а не само неща, които са направени и пакетирани за туристите. Надявам се това никога да не се промени.

- Как описваше Щатите на българи, които не са били там?

- За САЩ винаги казвам, че е достатъчно голяма и разнообразна държава, за да намериш, каквото търсиш във всяко пътуване. Тази държава наистина е огромна. Все още не мога да проумея колко голяма е точно, колко уникални характеристики имат хората и местата тук, а това е навсякъде, където отидеш. Невъзможно е да се опише в няколко изречения.

37694

- Кое е следващото пътуване?

- Ще пътувам из САЩ през следващата година, но, ако стане, както го искам, ще пътувам и през Южна Америка през 2016 г. или 2017 г. Винаги съм искал да видя Мачу Пикчу в Перу, да ям аяуаска с шаманите в Еквадор и да посетя Националния парк Торе дел Паине в Чили. Не знам дали ще успея да направя всичко това наведнъж, но е добре да имаш мечти.

Иначе ще правя трипове до планините, които сега са буквално в задния ни двор в Ноксвил, ще посетя някои роднини в Джорджия и се надявам да отида до Денвър, Колорадо, за да видя един приятел за няколко месеца.

Ако искате да дойдете насам, ще ви разведа наоколо!

37692

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин