Кои градове да не пропускате, когато сте в Пулия, Италия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои градове да не пропускате, когато сте в Пулия, Италия
Автор: Елена Исаева

Пулия е един от ннай-красивите региони в Италия и може да предложи на своите посетители спокойна морска почивка или наситена с емоции и забележителности екскурзия, а защо не комбинация от двете?

Пулия е една прекрасна територия от Италия, която е приютила в себе си толкова много история, красота и направо чудновата на места архитектура. Не е случайно, че това е един от най-красивите региони на Италия. Посетете го и се уверете сами в това. Ето и градовете, които препоръчвам да не пропускате, когато сте в тази приказна част на Италия:

Кои градове да не пропускате, когато сте в Пулия, Италия
Снимка: pixabay.com

1.      Алберобело – красивият бял град с интересните къщички. Всеки е виждал снимки на това бяло бижу. Тук са запазени типичните трули – бели, конусовидни къщички с почернели с времето покриви, обградени от цветя и зеленина. Смята се, че местните започнали да ги строят през 16 век, когато кралят на Неапол (Naples) решил да облага с данък всяка новопостроена къща. Освен, че може да ги разгледате отвътре, в някои от тях се предлагат и нощувки.

Кои градове да не пропускате, когато сте в Пулия, Италия
Снимка: pixabay.com

2.      Остуни – още един бял град, който се вижда от далече, тъй като къщите са разположени високо на един хълм. Градът е очарователен и ви трябва поне един цял ден, за да се насладите на неговата красота.

3.      Матера – градчето е подобно на Алберобело, но тук типичните къщи се наричат саси. Това са жилища, които са издълбани в скалите. Местните жители са ги “строили” без никакъв конкретен план, изцяло хаотично, така че са се получили странни, но и доста интересни “улички”. Някои дори минават директно върху покрива на някоя пещерна къща. Други пък се преплитат и образуват подобие на лабиринти.

Кои градове да не пропускате, когато сте в Пулия, Италия
Снимка: pixabay.com

4.      Лече – тук може да видите римския амфитеатър, бароковата базилика, катедралата на Лече и изобщо всички красиви сгради, които придават този прелестен чар на градчето.

5.      Мартина Франка – прекрасен град, с типична италианска архитектура, много красота и не забравяйте да опитате местното бяло вино, както и да се „изгубите“ по малките, романтични улички.

6.      Отранто – този град се намира в южната част на Пулия. Историята на този град е много интересна, но и доста тежка. През 15 век Отранто бил важно пристанище, на което пристигали кораби от цял свят. В края на века той е обсаден от турците, а населението му избито или продадено в робство. В костницата на катедралата (самата тя била преустроена за известно време на джамия) се пазят останките на тези смели 800 души, които не пожелали да приемат исляма, за да бъдат помилвани.

7.      Бари – ами няма как да минем и без Бари в тази класация. Този град дори може да ви бъде отправна точка за регион Пулия, като летите до там със самолет и след това си вземете кола под наем, за да обиколите хубаво целия регион. Тук има две пристанища, стар и нов град. Интересни забележителности в Бари са норманският замък, който е бил разрушен от самите жители на града и по-късно възстановен и дострояван в най-различни стилове, което го прави още по-интересен за всички, които го посещават. Не пропускайте и базиликата, в която почиват мощите на Свети Никола.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин