Лазурните брегове на Лигурия – една от най-красивите области в Италия - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лазурните брегове на Лигурия – една от най-красивите области в Италия
Автор: Елена Исаева

Лигурия е една много красива историческа област или още регион, който се намира в Северозападната част на Италия. Този е един от най-малките региони на територията на страната. Неговото крайбрежие се нарича Лигурско, а водите, които се мият по бреговете на района са известни като Лигурско море. Лигурия се разделя на четири провинции – Генуа, Империя, Савона и Специя, и на 235 общини. Най-големият град в регион Лигурия е Генуа, който е и важен пристанищен град за тази част на Италия, освен това е и един от най-посещаваните в района.

Някои от по-важните исторически събития, които са се случили в регион Лигурия са на първо място превземането на района от римляните. Това се случва през 2 век пр.н.е. През този римски период главни центрове на района са Генуа и Савона. Въпреки, че регионът Лигурия става част от Свещената Римска империя, град Генуа се налага като самостоятелен град, кйто има статут подобен на държава.

Лазурните брегове на Лигурия – една от най-красивите области в Италия
Снимка: Елена Исаева

Другото важно историческо събитие, което има доста голямо влияние върху целия регион е превземането на град Генуа от Наполеон и присъединяването му към френската империя. Това се случва през 1797 г.

В наши дни основното развитие и подем на региона се дължи основно на туризма, риболова и корабостроенето в големите центрове Генуа и Савона. Земеделието също е много добре развито по тези земи. Районът макар и един от най-малките, е доста добре развит от икономическа гледна точка. В Лигурия от оргомно значение е производството на плодове, като лимони, праскови и кайсии, на маслини (в районите близо до селища Лейви, Лаваня и Сестри Леванте) и на различни сортове лозя за производството на прочутите лигурски вина.

Освен летния туризъм, регион Лигурия предлага и други видове туризъм, като например земеделски туризъм, риболовен туризъм и културен туризъм, което включва различни изложби, конгреси, фестивали и доста интересни и колоритни стари селища.

Лазурните брегове на Лигурия – една от най-красивите области в Италия
Снимка: Елена Исаева

В Лигурия се намират едни от най-красивите морски градчета и курорти в цяла Италия – Портофино, Чинкуе тере, Порто Венере и други. Интересен факт за Портофино е, че той е един от най-фотографираните градове не само на територията на Италия и Европа, но и в целия свят.

Това, което привлече вниманието ми към регион Лигурия в Италия е многоцветната палитра от градове – както големи, така и малки, които предпочитам за почивка и разходка. Един от красивите и спокойни градове по Лигурското крайбрежие, освен рабира се Портофино е например Пиетра Лигуре. Освен това, районът има прекрасно местоположение, което го прави чудесна отправна точка за много други градове в Италия, които се намират в други райони, граничещи с Лигурия.

Лазурните брегове на Лигурия – една от най-красивите области в Италия
Снимка: Елена Исаева

Градовете, които задължително трябва да посетите тук са: Портофино, Санта Маргарита; Чинкуетере; Генуа; Пиетра Лигуре; Савона, Чинкуе тере. Ако ви се намира повечко време отбийте се и до Франция. Ница и Ез са съвсем близко, а защо не и Монако с известното си казино Монте Карло, музея на Ферари и двореца на монарха на Монако. В Монако не пропускайте океанариумът и возенете на влакче, което ще ви разходи из всички забележителности, а може да слезете където пожелаете от него.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин