Кои са най-мръсните градове в България - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-мръсните градове в България
Автор: Иван Чорбаджийски

Според новия доклад на Европейската агенция по околна среда в България дишаме най-мръсния въздух в целия Европейски съюз. Проучването включва измерване на вредни за здравето субстанции като тежки метали, серен диоксид, въглероден оксид, озон, прах и олово, а тенденцията сочи влошаване на качеството на въздуха, който дишаме.

Според данните, обявени във вестник „Ню Йорк Таймс“, класацията за най-мръсен въздух в Европа се води от Перник, следван непосредствено от Пловдив. На трето място е полският град Краков, но веднага след него се нарежда Плевен.

В топ 10 влиза и още един български представител – Добрич, а всички останали населени места в челната десятка се намират в Полша.

Изследването показва още, че Париж, например, е с 13 пъти по-чист въздух от Перник, а Мадрид – цели 27 пъти (тук се взема предвид броят на дните, в които замърсяването е над одобрените от ЕС норми). Така пътуването в тези европейски градове вече ще означава не само нови преживявания, интересни музеи и вкусна храна, но и пречистване на белите дробове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин