Коледа по английски, Коледа по български - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коледа по английски, Коледа по български
Автор: Райна Михайлова
Коледа по английски, Коледа по български
Снимка: Thinkstock/Guliver

Срещата на две култури е част от живота на шотландката Ирен Миллард-Пижева. Тя се запознава със съпруга си, докато е на почивка в Слънчев бряг преди 15-години. Кръстьо, или „Крис“ (както тя го нарича), я запознава с нашите традиции и отваря очите ѝ към един нов свят.

Коледа е един от най-почитаните семейни празници в българската и в английската култура. Попитахме Ирен за нейните впечатления между обичаите на двете страни.

- Каква е вашата английска Коледа?

- За мен Коледа беше едно малко вълшебство. Едно време, когато моите три деца бяха малки, Бъдни вечер, според нашата семейна традиция, минаваше в убеждаване. Трите ми мъничета винаги искаха да изчакат Дядо Коледа в хола. След дълги спорове, най-после успявах да ги приспя. После слизах и нареждах всичките им подаръци под елхата. До ранни зори подготвях коледната трапеза. С нетърпение очаквах коледната заран - тогава нарочно събуждах децата рано, рано. Нямах търпение да видя усмивките, които озаряваха лицата им.

Коледната сутрин минаваше в пеене на песни, разказване на коледни истории. Слушахме радио, но не гледахме телевизия. Най-важното нещо за нас беше да споделяме и да си говорим. Следобед децата излизаха да играят навън, а аз почиствах след тях.

В края на дългия ден винаги се чувствах изключително изморена. Нямах сили даже да се кача до спалнята си, затова заспивах в хола. Но винаги бях толкова щастлива: най-голямата късметлийка на света.

- А каква е вашата българска Коледа?

- 2004 г. беше моята първа българска Коледа. Щях да прекарам празниците в Асеновград със семейството на съпруга ми и нашите български приятели. Спомням си, че на Бъдни вечер излязохме да обиколим града. По улиците видях много хора, които се веселяха въпреки студа. Едно нещо обаче сякаш ме бодна в сърцето. Един мъж носеше под ръка елхово клонче. Когато питах Кръстьо защо, той ми обясни че това е неговата елха. Тази картинка ме натъжи.

Коледната вечеря беше скромна, но никога няма да забравя едно нещо. Мъжът на зълва ми беше донесъл най-прекрасното вино, което някога съм пила. То беше домашно - направено от всякакви билки и подправки. Никога не съм опитвала по-добро.

- Можете ли да сравните вашите преживявания?

- В основата на английската Коледа са подаръците. Средностатистическото британско семейство харчи около 500 паунда (1200 лева) за подаръците на едно дете. По време на празниците всички се надпреварваме. Майките и бащите държат да имат най-голямото коледно дърво, най-блестящите декорации. „Ако не можеш да дадеш на детето си най-хубавата Коледа, тогава не си добър родител“ - това е основното правило. От това прекалено разглезване английските деца и тийнейджъри са с „празни очи.“

За разлика от тях, българските деца са усмихнати по празниците. Те не получават много материални блага. За тях е достатъчно да бъдат със семействата и приятелите си. Те са обичани по правилния начин.

- Какво е Коледа за вас?

- Истинският коледен дух е в любовта, в усмивките и в това да споделяш. В България научих, че човек може да няма абсолютно нищо, но все пак ще сподели своята любов с теб. Това за мен е истинската Коледа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин