Къде ще бъде коледния базар у нас тази година и от къде тръгва традицията им? - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде ще бъде коледния базар у нас тази година и от къде тръгва традицията им?
Автор: Peika.bg
Къде ще бъде коледния базар у нас тази година и от къде тръгва традицията им?
Снимка: pixabay

Зима... Аромат на греяно вино, печени вурстове, канела и ванилия посрещат гостите на коледните базари. Бузите са зачервени от студа, якетата са закопчани до горе, а коледните мелодии ни карат да се чувстваме сякаш всичко е възможно и мечтите ни скоро ще се сбъднат.

Магическата атмосфера на коледните базари не случайно привлича като магнит туристите, решили да пътуват из Европа по това време на годината. Кокетните дървени къщички, предлагащи изобилие от сувенири, солени и сладки кулинарни изкушения и атрактивни украшения, са като събирателен пункт за всички търсещи подранилия Коледен дух, за тези, които искат да се докоснат до местните традиции и за онези, които просто се чудят как да запълнят времето си.

Коледните базари в Европа имат многовековна традиция. Предполага се, че първият такъв е организиран през 1384 г. в германския град Баутцен, макар че за техен предшественик се приема Декемврийският базар във Виена, съществуващ от далечната 1294 г. 

Къде ще бъде коледния базар у нас тази година и от къде тръгва традицията им?
Снимка: pixabay

Обикновено продължават около 40 дни – от средата на ноември до 24 декември и се съобразяват с т.нар Адвентски календар при католиците.

Днес коледни базари има в почти всеки европейски град, особено в Западна Европа и в Скандинавските страни.

Тази година коледният базар в София ще бъде на площад "Славейков".

Публичните пространства в столицата ще бъдат използвани за различни тематични събития. Целта е да бъдат разпознати от гражданите и гостите на София като място за социален живот, култура и забавления.

При спазване на всички противоепидемични мерки на площад “Славейков” ще се проведе коледен базар по примера на големите европейски столици.

На площада ще бъдат разположени дървени къщички с богата украса, зона за забавление, кът за Дядо Коледа и голяма коледна елха. Ще се предлагат храни, напитки и различни сувенири. За доброто настроение на посетителите е предвидена културна програма.

За пешеходната зона пред Съдебната палата е предвиден фермерски пазар, който в бъдеще ще стане седмичен. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин