Коледни базари в България 2021 - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коледни базари в България 2021
Автор: Александра Любова
Коледни базари в България 2021

Годината е към своя край и все по-често започват да се чуват думи като празници и Коледа. Вълшебното време наближава и няма как да не се сетим за коледните базари, които съвсем скоро започват да отварят своите врати. 

А сега нека видим в кои градове и на кои дати ще можем да се насладим на малки коледни градчета, от които да закупим вкусни лакомства, украси и какво ли още не. 

СОФИЯ

"Базар Капана" - от 1 до 31 декември

Част от "Капана Фест" се мести в София.

Ето какво съобщиха организаторите: "Изненада. Всички обичаме хубавите изненади. Ето защо заедно с нашите приятели от B:EAT – София решихме да ви поднесем един голям коледен сюрприз!

Специално за феновете на "Капана Фест" в София решихме да пренесем основния акцент на пловдивския фестивал, а именно "Базар Капана" при вас, и то за цял месец!

Обявяваме, че "Коледен Базар Капана" ще гостува в София от 1 до 31 декември! Мястото е B:EAT, точно до ледената пързалка, която ще отвори на 1 декември на стадион "Юнак"!"

Немски Коледен Базар София - от 19 ноември до 21 декември

И тази година в Градската градина ще бъдат запалени коледните светлини. От 19.11. 2021 г. до 21.12.2021г., Коледното градче ще бъде отворено за посетители, всеки ден от 11:00 - 22:00 часа. Аромат на топло вино, щолен, вурстчета и много други кулинарни изненади са ви приготвили нашите участници. Ръчно изработени подаръци, коледна декорация, свещи от пчелен восък, плетива и т.н Не забравяйте вашия Зелен сертификат. На територията на Немски коледен базар тази година достъпът ще се осъществява само със Зелен сертификат. На място е организирана лаборатория, за ваше улеснение. Зелен сертификат няма да се изисква за деца под 18 години.

ПЛОВДИВ

"Коледен Базар Капана - Пловдив 2021" - от 17 до 26 декември

"Коледен Базар Капана - Пловдив 2021" ще се проведе на нова локация, а именно площад "Централен". За датите от 17 до 26 декември ще създадем истински остров на коледното настроение! Ще ви очакват красиви и причудливи идеи за оригинални подаръци от нашите автори, аромат на канела, меденки, греяно вино, красива украса и всички онези малки неща, които стоплят сърцето по Коледа", информират организаторите.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 Коледен базар във Велико Търново - от 26 ноември до 31 декември

Обичаният от малки и големи Коледен базар във Велико Търново отваря врати на 26 ноември до 31 декември за жителите и гостите на Старата столица. Парк „Марно поле“ ще бъде превърнат в приказно коледно градче.

Както всяка година, в къщичките ще се предлагат различни сувенири, ръчно произведени изделия, разнообразни местни деликатеси, сладки лакомства, традиционното греяно вино и други. За първи път на базара ще бъдат разположени и нови дървени павилиони за представяне на още по-голямо разнообразие от коледна украса, играчки, сувенири, сезонни стоки и още много празнични захарни и кулинарни изкушения.

Децата ще могат да пуснат своите писма до Дядо Коледа в специалната Коледна поща, която ще бъде отворена до 21 декември. За да получат отговор, помощниците на белобрадия старец съветват всички малчугани да не пропуснат да напишат обратен адрес в своите желания.

В очакване на Коледа, на базара по традиция ще се проведат и няколко благотворителни кампании. Една от къщичките ще бъде на разположение на талантливите самодейци от социалните услуги в общината, а в нея ще бъде разположена благотворителната изложба „Ние можем“, която се организира за 15-а поредна година. Коледният базар в старата столица се организира от Община Велико Търново и oбщинска туристическа агенция „Царевград Търнов“.

Работата на Коледния базар ще бъде в съответствие с всички противоепидемични мерки за осигуряване на безопасна среда.

ТРЯВНА

Коледен базар в Трявна

Традиционно в края на месец ноември – на прага на зимния сезон и един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово, Община Трявна започва Коледна премяна на Славейковия град, която придава на жителите и гостите още по-празнично настроение!

Духът на най-уютния, топъл и светъл празник вече се усеща по улиците на града. Празнично пременени са и трите дървени къщички, разположени на площада пред читалището, които и тази година ще предлагат на малки и големи ръчно изработени коледни украси, лакомства и подаръци на традиционния Коледен базар.

ПЛЕВЕН

Коледен базар в Плевенот 3 декември 2021 година до 4 януари 2022 година

В Плевен отново ще има Коледен базар на централния градски площад "Възраждане".

Подготвят се 27 празнично украсени къщички, които ще допринасят за коледното и новогодишно настроение в областния град като приемат посетители от 3 декември 2021 година до 4 януари 2022 година. Ще се предлагат ръчно изработени сурвачки, коледни венци и украси, коледни сладкиши и различни подаръци. На площада ще се лее и традиционното греяно вино, което е част от изненадите в центъра на Плевен по това време всяка година.

ДОБРИЧ

Коледен базар в Добрич - от 6 декември до 2 януари 2022 г.

Коледният базар в Добрич ще заработи на 6 декември и ще продължи до 2 януари 2022 г. включително. Както всяка година празнично украсените дървени къщички на площад „Свобода“ ще посрещат жители и гости на добруджанския град, внасяйки усмивки и празнична атмосфера в дните на зимните празници.

Ще се предлагат коледна и новогодишна украса, картини, играчки, сувенири, сурвакници и картички, ситничарски, хлебни и сладкарски изделия, месни и млечни продукти, пакетирани и насипни шоколадови изделия, бонбони, ядки, плодове, мед, пчелни продукти, греяно вино и други топли, безалкохолни и алкохолни напитки, коледни десерти, прясно приготвена храна и други лакомства и изкушения.

Коледният базар ще се проведе при стриктно спазване на въведените от Министерството на здравеопазването противоепидемични мерки. 

ЯМБОЛ

Коледен базар в Ямбол - от 27 ноември до 2 януари

Ямбол ще организира празничен коледен базар между 27 ноември и 2 януари догодина. За първи път жителите и гостите на града ще могат да се потопят в приказна, празнична атмосфера, включваща специален макет, пресъздаващ Рождество Христово, красиви коледни украси и много интересни коледни щандове. Специална работилничка с поща на Дядо Коледа ще очаква най - малките, където ще могат да се снимат и да пращат писмата си за подаръци.

На тематично украсената голяма сцена ще бъде представена разнообразна и развлекателна празнична програма. Жителите и гостите на Ямбол ще имат възможността да открият огромно разнообразие от празнични сувенири и украшения, ръчно изработени подаръци, уникални коледни лакомства, безброй вкусотии и напитки.

Вдъхновени от големите европейски коледни базари, организаторите обещават незабравими емоции и спомени за всички, много забавления, игри, подаръци и много изненади.

Коледният базар в Ямбол ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Организаторите ще осъществяват постоянен и стриктен контрол за съблюдаването им.

СИЛИСТРА

Благотворителен коледен базар "Коледни картички с автентично обръщение" - от 13 до 17 декември

Община Силистра и локалният Ученически парламент провеждат благотворителен коледен базар "Коледни картички с автентично обръщение".

Инициативата няма конкурсен темперамент . Картичките могат да бъдат изработени от самостоятелни или групови участници, искащи да донесат наслада в навечерието на Коледа.

Коледните картички ще бъдат изложени на благотворителен коледен базар от 13 до 17 декември 2021 година на площад "Свобода" в града.

Събраните средства ще зарадват деца и възрастни хора в неравностойно положение, ползващи обществени услуги, предоставяни от общината, в навечерието на Коледа.

Краен период за излъчване на картичките е 10 декември. Мястото е основното предверие на централния вход на Община Силистра, ул. " Симеон Велики " 33 - коледна кутия.

БУРГАС

Коледен базар в гората - от 16 до 19 декември

Няма как отново да не ти подарим уникално преживяване за коледните празници! Зимна гора в средата на декември, само седмица преди Коледа!

А в нея... дървени коледни къщички, шеметна украса, празнична музика и толкова много #КОЛЕДА, колкото в Лапландия....

Приготви се с празнично настроение и ела на Коледен базар в гората на Utopia!

Имаме удоволствието да те поканим на нашия "Коледен базар в гората"! От 16 до 19 декември ще преживееш емоцията да се срещнеш с някои от най-ярките български handmade артисти и творци.

Те пристигат в нашата градина, където в рамките на 4 дни ще представят своите произведения, ще организират различни работилнички и много забавни игри за цялото семейство...

КЮСТЕНДИЛ

Коледен благотворителен базар Заедно за Оги на 18 декември

На 18 декември 2021г. от 11:00 ч на пл. Велбъжд в Кюстендил, ще се състои Коледен благотворителен базар в подкрепа, лечението на 3-годишният Огнян Огнянов от Кюстендил.

На базара, може да купите ръчно изработени Коледни сувенири, играчки, картички, бижута и картини, нарисувани от талантливите ученици на Детелина Тихолова и на Евгени Серафимов. За любителите на вкусната храна ще има приготвени на място пици на пещ и топъл ошав, както и вкусни гофрети.

Събраните средства от базара ще бъдат дарени за лечението на Оги!!!

Слънчевото момченце има увреждане на слуха. За да оздравее са необходими 34 650 евро!

Без Вашата подкрепа няма да успеят!!!

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА 
BIC:SOMBBGSF
BG04SOMB91301070592001
Титуляр: Огнян Огнянов Огнянов /Ognyan Ognyanov Ognyanov 
Общинска Банка АД 

ГОРНА ОРЯХОВИЦА

Коледен базар в Горна Оряховица - от 6 до 31 декември

На 6 декември – Никулден, в Г. Оряховица отваря традиционният коледен базар, организиран от Общината. Къщичките ще бъдат разположени на пл. “Г. Измирлиев”.

На базара, който ще остане отворен до 31 декември, ще се предлагат захарни изделия, вкусни мезета, вино, детски играчки и коледни сувенири.

Базарът ще бъде организиран в съответствие с всички противоепидемични мерки за осигуряване на безопасна среда както на посетителите, така и на търговците. 

Село Чавдар

Коледното село на България - село Чавдар 2021 г. - от 11-ти декември до 1-ви януари

На 11-ти декември, 2021 г., на централния площад в село Чавдар, община Чавдар, се открива „Коледното село на България“.

За първи път в България се организира такова по рода си коледно село, по примера на Австрия и Германия.

Събитието ще протече в 4 поредни петък, събота и неделя от 11-ти декември до 1-ви януари и със специални изненади в новогодишната нощ.

Площадът ще бъде осветен в празнични коледни светлини. Ще откриете немски специалитети и деликатеси, традиционното греяно вино, други коледни напитки и изненадващи коктейли. Ще имате възможност да вкусите местни продукти, коледни сладкиши и лакомства, приготвени на място в уютната и модерна пекарна „Прованс“.

„Коледното село на България“ включва богата културна и развлекателна програма за всички възрасти, но най-вече много коледни изненади и подаръци за малчуганите.

На 11-ти декември събитието ще бъде открито с концерт на популярната млада певица Маги Джанаварова, на 18-ти декември ще се проведе интересен куиз на живо, с разнообразни награди и с водещ легендата Ники Кънчев.

За децата са предвидени коледни театрални представления, разнообразни уъркшопове – приготвяне на хляб и сладки в пекарна „Прованс“, изработка на hand made бижута, открити уроци по народни танци.

В програмата са включени още представяния на книги, включително и книгата „До последната минута“ на българския носител на Европейската награда за литература за 2021 г. Георги Бърдаров, представяне на новата книга „Опитай това“ със съставител Светлозар Желев и кулинарно шоу на открито от шеф Лъчезар Лачев, изпълнения на народни танци и хора от Клуб по народни танци „Цоковци“.

Едно е сигурно – настроението ще бъде коледно и ще Ви донесе така нужните за празника уют и радост в сърцата.

Коледното село в Чавдар се осъществява със спонсорството на община Чавдар като част от културният й календар и с финансовата подкрепа на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, а организатори на събитието са консултантска фирма „Данубио Консулт“ ООД и популярното бар-кафене „KaRe Arte”!

Очакваме Ви и както казват местните, "който е усетил духа на Чавдар винаги се връща с желанието да допринесе с нещо за развитието на селото и местната общност"!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин