Колко добре познаваме НДК – един от символите на София? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колко добре познаваме НДК – един от символите на София?
Автор: Елена Исаева

Националният дворец на културата или още НДК определено е емблематично място в София и един от символите на столицата. Това е любимо място за разходки, срещи, игри, приказки на по кафе и чай. Освен това НДК приютява често различни представления, концерти, панаири на книгата и всякакви други форуми и изложения.

Сградата е построена по идея на дъщерята на Тодор Живков, Людмила Живкова по случай честването на 1300 години България.

Колко добре познаваме НДК – един от символите на София?
Снимка: Елена Исаева

Национален културен център за конференции, изложби и специални събития, най-големият конгресен център в Югоизточна Европа. Предназначението на сградата, която разполага с 13 зали и се намира в центъра на София, е да се използва за културни прояви. Най-голямата зала (зала 1) разполага с 3380 места. Сградата е разположена на 123 000 m² площ, разгърната на 8 етажа и 3 подземни нива. НДК е построен върху площ от 18 300 m² и има обем 576 800 m³. Тя е чудесна за провеждането на концерти.

Инициативата за създаване на голям културен център в София е на столичното ръководство на БКП и датира от средата на 70-те години на миналия век. Първите стъпки, свързани с намерението, проучването и проектирането, са направени през1975 г. Тогава в тази централна градска част е голям хаос. Там имало десетина набързо струпани след бомбардировките неугледни постройки, товарна жп гара за въглища, стари казарми и стотици декари пустеещи площи. Ето защо в Софийския градски комитет на БКП и Столичния народен съвет решават на това място да се оформи модерна градоустройствена среда като част от главния градски център, ориентирана към Витоша.

Колко добре познаваме НДК – един от символите на София?
Снимка: Елена Исаева

Строежът на комплекса продължава само 3 години (от 1979 до 1981). В основната сграда са вложени 10 000 тона стомана. Официалното откриване на НДК се състои на 31 март 1981по повод 1300 години България.

Запазеният знак на двореца представлява жар-птица (феникс), оформена от извити ивици-лъчи, разположени в кръг. Емблемата е дело на графичния дизайнер Стефан Кънчев.

И НДК си има своите символи и емблематични знаци. Знакът, символ на НДК, поставен над централния вход, е дело на скулптора Георги Чапкънов и представлява стилизирано слънце, напомнящо таваните в старите български къщи. Символът е изработен от бронз, с диаметър около 7 m. От вдлъбната полусфера излизат лъчи – житни класове, с дължина 2,60 и 1,80 m.

В централното фоайе на Двореца е позлатената скулптура „Възраждане“ и наричана „Майка България“ от скулптора Димитър Бойков, която символизира гостоприемна и възродена София. Част от интериора на НДК е и още един представителен знак – птица, вплетена в слънчевите лъчи, символизираща полета към знание и светлина.

Говори се, че колкото етажа има сградата над земята, толкова са и под земята. Дали това е така няма как да знаем, но със сигурност има дълбоки подземни помещения.

Колко добре познаваме НДК – един от символите на София?
Снимка: Елена Исаева

Сградата на НДК се е превърнала в един от разпознаваемите символи на София. Пред нея има огромна пешеходна площ с красиви фонтани, които доста време не работеха, но сега в топлите месеци те са пуснати постоянно. Мястото е наистина любимо на жителите на града и в топлите дни, вече и в почивни дни там е пълно с хора.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин