Мостовете на София - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мостовете на София
Автор: Елена Исаева

София не е като европейските столици с техните големи и буйни реки, многообразие от мостове. Но за сметка на това пък, градът е пресичан от няколко реки, 3 по-озвестни моста, и един, който не е над река, но това не е задължително, нали?

Единият от двата основни моста е Лъвов мост. Мястото, на коео се намира е било населено от много древни времена. При направени разкопки са открити находки и артфекати, датирани от VI –V век пр. н. е.

Мостовете на София
Снимка: wikipedia.org

 

Някогашният каменен мост наречен от местните жители Шарен мост е бил порта за града и е имал важно стратегическо значение. Една легенда гласи, че мостът е построен от Халил Сали Ефенди, който решил в една плодородна година да изкупи всичката слама от селяните. Когато го попитали защо го прави, той отговорил, че времето продава сламата. Всички считали, че той е шашав. На следващата година реколтата била много слаба, а селяните отишли при Халил да си купят от него слама. Естествено, че той им я продавал на по-висока цена и така направил голяма печалба. За да им докаже, че не е шашав, той потроил Шарения мост над река Владайска. От едната му страна имало надпис: „С време продадох, мост създаох“, а от другата надписът бил „Където няма мост, съгради мост, където няма чешма, съгради чешма“.

Сегашният Лъвов мост е построен по идея на Христо Данов. Проектът му е одобрен от тогавашните политици и през 1889 г. – 1891 г. започва изграждането на моста от фирмата на известните чехи братя Прошек, бронзовите фигури на лъвовете са направени във Виена от австрийската фирма „Рудолф Филип Вагнер“. Построени са само мостът и постаментът за лъвовете, а сумата до тук възлизала на 260 000 златни лева. Според един анекдот от онези години, лъвовете за моста са изляти без езици, за да не разказват колко пари са откраднати при построяването на моста.

Днес Лъвов мост се явява важно и централно кръстовище за столицата като свързва Централна автогара и Централна жп гара с останалата част от града. Мостът и площадът около него са се превърнали в един от символите на София.

Мостовете на София
Снимка: wikipedia.org

Орлов мост също си има своята интересна история. Издигнат е над втората основна, макар и малка река, протичаща през столицата – Перловската. Построен е през 1891 г. отново от братята Прошек, а орлите, както и техните побратими лъвовете, също са изляти в австрийската фирма „Рудолф Филип Вагнер“.

Мостът става свидетел на симвоичното връчване на ключа на столицата на множество известни личности и държавни глави – Юрий Гагарин, , Вилхелм II, Никита Хрушчов и други.

Третият мост на София се явява и най-старият съвременен мост в столицата. Построен е през 1880 г. Намира се в Княжево над река Владайска. Конструкцията му е каменна, наименован е на името руския император Александър II, който предоставя средствата за построяването му. През 2013 г. – 2014 г. е реставриран от столична община. Мостът е със статут на архитектурно – историческа ценност.

Мостовете на София
Снимка: wikipedia.org

В столицата има още един мост, който не е построен над река, а преминава над булевард България, но независимо от това, той е много популярен сред софиянци и гостите на града - това е Мостът на влюбените. Наречен е така, защото тук младите обичат да се разхождат и да определят срещите си на него.

Мостът също се е формирал и като подходящо пространство за оргазнизиране на различни изложби.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин