Колко смъртоносни атаки на акули е имало през 2023 година? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колко смъртоносни атаки на акули е имало през 2023 година?
Автор: Peika.bg
Колко смъртоносни атаки на акули е имало през 2023 година?
Снимка: canva

Австралия е дом на непропорционално голям брой смъртоносни атаки на акули, като изолираните райони носят по-голям риск от смъртни случаи, установиха международни изследвания.

10-те фатални атаки в световен мащаб през 2023 г. удвоиха петте през предходната година, като четири от миналогодишните смъртни случаи са в Австралия.

Сърфистите са малко по-разпространени в данните, отколкото хората, които са влезли да плуват, преживявайки 42% от 69-те „непровокирани“ ухапвания по света, 22% от които са в Австралия.

Подводният риболов е най-честата дейност при 22 атаки, които са оставени извън проучването, след като са били счетени за „провокирани“.

Проучването се фокусира върху ухапванията, случващи се в естественото местообитание на акула без човешка провокация, което е най-полезно за изучаване на поведението на акула според изследователи.

Директорът на изследванията на акулите в Природонаучния музей на Флорида Гавин Нейлър каза, че броят на ухапванията е в съответствие с дългосрочните тенденции.

„Въпреки че броят на смъртните случаи е малко обезпокоителен тази година“, каза той.

Три смъртни случая са настъпили през 2023 г. край полуостров Ейре в Южна Австралия, отдалечен район с голяма популация от бели акули и тюлени, с които те се хранят.

„Тюлените са наистина пъргави, така че единствените, които се хващат, са тези, които се лутат и се мятат на повърхността... и точно така изглежда един сърфист“, каза Нейлър.

Четирите фатални атаки в австралийски води през 2023 г. останаха под пика за десетилетието от шест смъртни случая през 2020 г.

Докато гъстотата на популацията е свързана с атаките на акули, като води до увеличаване на взаимодействията между хората и акулите, плуването или сърфирането в по-населени райони намалява вероятността от смъртни случаи при настъпването на атаки. 

Безопасността на плажовете в Австралия беше „ненадмината” на популярните патрулирани плажове, но отдалечените и регионалните плажове са опасни поради своята изолация, според докторанта Джо Мигуез по Програмата за изследване на акулите във Флорида.

„Това е така, защото когато се случи атака и има безопасност на плажа, можете да поставите турникет по-рано и да спасите живота на човека“, казва той.

Жителката на Сидни Лорън О'Нийл оцеля след ухапване от нещо, за което се смята, че е било акула, докато плува близо до пристан в гъсто населените източни предградия на града през януари, първото регистрирано нападение в пристанището на Сидни от повече от десетилетие.

Тя благодари на своите „героични и много мили съседи“ за критичната помощ, която бързо предоставиха.

Нападението предизвика дебат относно мерките срещу акулите на фона на опасенията, че по-топлите води привличат повече акули в пристанището, но не е включено в доклада, който се фокусира върху ухапвания.

В Съединените щати има два потвърдени смъртни случая от атака на акула, докато други четирима души са загинали на Бахамските острови, Египет, Мексико и Нова Каледония.

По-голямата част от атаките са били „пробни ухапвания“ от акули, които бъркат хората с предпочитаната от тях плячка, казаха изследователите.

Докато акулите обикновено отплуват след подобни ухапвания, се случват необичайни инциденти сред тигрови, бичи и бели акули, които хапят многократно жертвите си, а някои са толкова големи, че едно ухапване се оказва фатално.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин