Малката Венеция на Франция - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малката Венеция на Франция
Автор: Peika.bg
Малката Венеция на Франция

Приказният Колмар е столицата на френската провинция Елзас. 

Той е известен и като „малката Венеция на Франция” и се намира в източната част на страната, близо до границата с Германия. Колмар е вторият по-големина на културното наследство град  в Елзас след Страсбург.

Архитектурата на града е приказна – сградите са много цветни, високи и тесни, и наподобяват холандските. Изключително интересна е старата част на града. Там уличките са много приятни за разходка.

„Малката Венеция” пък е квартал, прорязан от канали, свързани с река Ил. Някои от улиците са изцяло речни канали като тези във Венеция. Може да се разходите из района с лодка и да се полюбувате на живописните къщички от двете страни на каналите. Мостовете им са толкова ниски, че когато лодките минават под тях, туристите трябва буквално да залягат.

Малката Венеция на Франция


Кварталът на кожарите също е сред най-посещаваните части на Колмар. Уличките са тесни и криволичещи, непроменени от XVI-XVII в. Къщите са с типичната за този период архитектура – с греди, кръстосващи фасадите. Интересен факт е, че колкото по-заможен бил собственикът на къщата, толкова повече трябвало да бъдат гредите по фасадата. Ако в къщата живеела мома за женене пък, кепенците на прозорците задължително били украсявани със сърца.

Малката Венеция на Франция


Забележителностите, на които си заслужава да обърнете внимание, са: Доминиканската църква, Историческия и художествен музей, в който може да видите картини на Пикасо и Реноар, както и черквата „Св. Мартин“

В Колмар се намира къщата-музей на родения там Фредерик Огюст Бартолди, който е създателят на Статуята на свободата в Ню Йорк. Нейно копие посреща и изпраща туристите в началото на града. 12-метровата реплика на Статуята на свободата е изваяна, за да отбележи 100-тната годишнина от смъртта на скулптора. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин