Конни игри край езерото Исик Кул, Киргизстан - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Конни игри край езерото Исик Кул, Киргизстан
Автор: Елена Исаева
Конни игри край езерото Исик Кул, Киргизстан
Снимка: pixabay.com

Езерото Исик Кул се намира в Северен Тяншан, Киргизстан и е едно от най- големите планински езера в света с надморска височина от 1609 м., някогашна спирка по Пътя на коприната. Водите му са солени, а в него се вливат над 50 реки, но самото езеро е безотточно. Във водите му редовно преминават пътнически и товарни кораби до пристанищата Балъкчи, Тюп и Пристан Пржевалск. В наши дни езерото се явява една от най-красивите природни атракции на Киргизстан.

Красотата на езерото е възпявана още от древни времена от най – добрите източни поети. То се явява най – големият природен резервоар на Киргизката Реублика, водата му е прозрачна, което го нарежда на второ място по прозрачност на водите след езерото Байкал, а бреговете са изключително живописни. Името му в превод означава „ горещо езеро “.

Конни игри край езерото Исик Кул, Киргизстан
Снимка: pixabay.com

В района на езерото климатът е много благоприятен, тук има повече от 300 слънчеви дни в годината, като прибавим и прекрасните пясъчни плажове, езерото е притегателен курортен център от месец юни до месец август. А дъното на езерото е интересно за водолазите и любителите – гмуркачи, на дъното при по – голям късмет може да се видят сред тинята останки от древни селища от преди повече от 2 500 години, както и да се открият ценни реликви и артефакти. Освен с красивите си плажове, районът е привлекателен и за любителите на планинските преходи и алпинизма. Планината Тяншан се издига величествено над езерните брегове, а интересни маршрути водят от брега към заснежените снежни върхове. Тук се намира и най – големият и най – модерен ски курорт за Централна Азия с надморска височина от 2 300 м. Ски сезонът също е продължителен – започва от месец ноемви и продължава до месец април.

Тази част на страната освен с красиви природни дадености, привлича посетители от различни краища на света и с интригуващите конни надбягвания, както и с традиционната номадска култура. Конните игри са неразделна част от киргизката история, култура и обичаи. Децата тук се учат да яадят още като проходят. Ездитното майсторство се предава от поколение на поколение. Насърчават се младите хора в този вид спорт, с цел здравословен начин на живот. Така се изгражда и състезателен дух, устойчив характер, дисциплина и отговорност.

Конни игри край езерото Исик Кул, Киргизстан
Снимка: pixabay.com

 

Конните игри, наречени Чабиш се провеждат през месец октомври и месец ноември в красива местност на брега на езерото. Местни, добре подготвени ездачи демонстрират умения и издръжливост, показват униклани номера по време на езда. Вземат участие в традиционните игри „ оодариш “ – борба по между си от гърба на коня и „ киз – куумай “ – хвани момичето, по време на която момиче на кон трябва да избегне целувка.

Освен конните състеания и игри, се организират и състезания по стрелба с лък, дмонстрация по ловкост и умения за ловене на соколи, има фолклорни изложби и сергии, където се продават занаятчийски изделия на местни майстори.

Игрите Чабиш са една възможност за туристите да се запознаят с киргизките обичаи, възмжност да се надникне в кухнята на местната култура и фолклорни традиции. Мястото е много интересно, различно и определено ще се хареса на всеки, който го посети.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин