Фестивалът „Майтисонг“ в Ботсуана - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивалът „Майтисонг“ в Ботсуана
Автор: Елена Исаева

Ботсуана е държава в Африка, чиято територия около 80 % е заета от пустинята Калахари. Страната е една от най – желаните и посещавани дестинации за сафари в цял свят. Тя е истински земен рай, с уникална дива природа. Тук има невероятни пейзажи, редуват се от буйни влажни гори, красивата известна в цял свят делта на река Окаванго, до сухата и сурова пустиня.

 

Най – добрият период за посещение на страната е от месец май до октомври, когато тук, по тези земи е сухият сезон. Но пък в по - влажните месеци имате възможност да се насладите на зеленината и красотата, които предлага природата. Да се разходите по делтата на реката, за да видите екзотичните животински видове и красиви пъстроцветни птици. Делтата на Окаванго е обявена за едно от седемте природни чудеса на Африка.

Фестивалът „Майтисонг“ в Ботсуана
Снимка: pixabay.com

 

Друго интересно събитие за посещение на Ботсуана е провеждането на фестивала „Майтисонг“, който се организира през месец март и месец април. Всяка година в този период от годината в столицта на Ботсуана, Габороне се провеждат редица културни мероприятия, които привличат хиляди туристи и допринасят за развитието на икономиката на страната.

Това е фестивал на изкуствата, който продължава една седмица. Изпълняват се разнообразн спектакли, изпълняват се традиционни и съвременни танци, може да се чуят звуци и музика от всеки жанр. Прожектират се филми, има акробатични програми, където майстори на цирковото и акробатично изкуство карат публиката и зрителите буквално да онемяват от страх и възторг при изпълнението на някои от номерата и програмата, която представят. Мероприятита се провеждат както на закрито, в зали и театри, така и на открито в самия град и около него. Много е трудно да се вредите с билети, необходима ви е добра организация и проследяване на информацията, от която можете да се осведомите за началото на разпродажбите, но трябва да сте много бързи и гъвкави, защото желаещите са много, а местата на закрито са ограничени.

Фестивалът „Майтисонг“ в Ботсуана
Снимка: pixabay.com

 

Името на фестивала в буквален превод означава „място за развлечение“. Тя е синоним на домашния уют, на домашното огнище, около което традиционно се събира цялото семейство, кани най – добрите си приятели, за да си разказват истории, да пеят и да се веселят. По този начин устно се предава фолклорната култура от поколение на поколение.

Началото на традиционното провеждане на фестивала поставя директорът на общинското училище „Мару а пула“ през 1972 г. Той решава да организира майтисонг, като поставя и началото на кампания за набиране на средства за построяване на специална зала за провеждане на празненствата. Днес фестивалът има широка популярност. Участие в него вземат редица известни африкански изпълнители и имена, които са станали любимци на публиката.

Ако и вие искате да вземете участие като зрител на тези представления, направете го. Тук ще имате възможността да гледате от Шекспирови пиеси до традиционни местни танцови изпълнение.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин