Приказният фестивал на пясъчните скулптури в Схевенинген, Нидерландия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приказният фестивал на пясъчните скулптури в Схевенинген, Нидерландия
Автор: Елена Исаева

Страната на вятърните мелници и лалетата е толкова многолика, красива и наистина интересна за всеки, който е решил да я посети. Всяко място, град или село в нея заслужава вашето внимание. Едно не толкова голямо и известно място, но пък за сметка на това наистина красиво и спокойно е Схевенинген.

 

Той е наистина много очарователно малко курортно селище, което се намира само на 5 км от административната столица на Нидерландия, Хага. Независимо от студените води на Северно море, селището е посещавано и избирано за лятна почивка най – вече от жители на страната, разбира се и от не малко чужди туристи.

Приказният фестивал на пясъчните скулптури в Схевенинген, Нидерландия
Снимка: pixabay

 

Плажната ивица е доста широка, като много често тук могат да се видят любители на хвърчилата. Ветровете по крайбрежието са силни и спомагат за издигането на високо на тези прекрасни малки и цветни съоръжения, сътворени от талантливи ръце. Радват им се не само децата, но и големите. Нима има някой, който не е мечтал поне веднъж в  живота си да пусне хвърчило с послания и пожелния за изпълнение на съкровени мечти?

През лятото плажът става доста оживено място. Тук можете да видите множество различни по своя вид игри по волейбол или футбол, на специално изградени за целта игрища, а отстрани весели запалянковци подкрепят с оглушителни викове фаворитите си. Можете също така да се катерите или скачате с бънджи от високата кула на кея. Тук има великолепно виенско колело, от което се откриват спиращи дъха красиви панорамни гледки. Друга опция е просто да се разходете по булеврда, който започва от кея и навлиза навътре в морето, стигайки до виенското колело и кулата за бънджи скокове.

Приказният фестивал на пясъчните скулптури в Схевенинген, Нидерландия
Снимка: pixabay

 

Интересен за разглеждане е и старият кей, който представлява своеобразен музей, който е построен в началото на XX век.

А ако обичате скулптурите, особено тези, построени от пясък, то посетете Схевенинген между месец април и месец юни, за да се насладите на това приказно изкуство. В северния край на крайбрежния булевард се провежда международният фестивал на пясъчните скулптури. Тук идват участници от различни страни, за да вземт участие в това много интересно творческо състезание.

В отбори от по трима или петима души, те се включват в разгорещена надпревара за най – добре и най –точно изваяна скулптура. Всяка година заданието, което се поставя на участниците е различно. Може задачата да е например да се извае кралицата, или известен композитаор и музкант като Моцарт и други. Най – оригиналната и прецизно изработена скулпутра печели състезанието. Всички участници се старят наистина много.

Пясъкът, наслоен от наносите на река Маас е изключително благоприятен за този вид изкуство и майсторлък. Фигурите, които така прецизно ваят всички участници определено си заслужават вниманието, а пък техните автори имат нужда от поощрение за таланта и финеса, с който така усилено и съсредоточено работят.

Ако сте там по това време на годината, разходете се по булеварда, напълнете очите си със слънчево огряните пясъчни фигури и като финал хапнете по някоя вкусна холандска палачинка. Лятото не е само плаж и безпощадно излагане на слънце. Понякога е време е за малко култура и забавления.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин