Коста Рика - разнообразие от вкусове и култури - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коста Рика - разнообразие от вкусове и култури
Автор: Peika.bg
Коста Рика - разнообразие от вкусове и култури
Снимка: pixabay

Коста Рика привлича с приятния си климат, чисти плажове, диви животни, които се разхождат на воля. Разнообразният релеф рисува истински природни шедьоври.

 

Тук царува мултикултурализмът, който ще направи пребиваването ти в страната още по-цветно и разнообразно. И не са последно място – храната – задължително опитайте царевичния хляб, свинското и черния боб с ориз.

Независимо дали искате да сърфирате сред вълните или просто прекарвате дните си, попивайки слънчевите лъчи, едно е сигурно - Коста Рика е мечтата на любителя на плажовете.

Коста Рика е известна като една от 22-те страни в света, които не разполагат със собствени въоръжени сили. Премахва въоръжените си сили през 1949 г. Столица и най-голям град на Коста Рика е Сан Хосе.

Коста Рика е дом на огромно разнообразие на растения и животни. Страната заема едва 0,25% от земната повърхност и 5% от биологичното разнообразие на света. Около 25% от земите на Коста Рика са национални паркове или защитени области. Това е най – високият процент на защитени земи в света. 

В резултат на имиграцията на испанците, тяхната испанска култура от 16-ти век и нейната еволюция бележат ежедневието и културата до днес, като испанският език и католическата религия са основно влияние.

Костариканската кухня е комбинация от Индиански, Испански, африкански и много други кулинарни произходи. Ястия като традиционните тамале, направени от царевица, са най-представителните от местните жители и подобни на други съседни държави. Испанците донасят в страната много нови съставки от други страни, особено подправките. И по-късно през 19-ти век африканският аромат присъства с влияние от други карибски смесени вкусове. 

Страната е известна с дългогодишната си и стабилна демокрация, както и със своята високо образована работна сила, повечето от които говорят английски. Страната изразходва приблизително 6,9% от бюджета си (2016 г.) за образование, в сравнение със средната стойност в световен мащаб от 4,4%.

Коста Рика също има прогресивни екологични политики. Това е единствената страна, която отговаря на всичките пет критерии на Програмата за развитие на Организацията на обединените нации, определени за измерване на екологичната устойчивост. Класирана е на 42-рото място в света и на трето място в Америка, в Индекса за екологична ефективност за 2016 г. Два пъти е класирана като най-добре представящата се страна в индекса на щастие на Нова икономическа фондация, който измерва устойчивостта на околната среда и е идентифицирана от като най-зелената страна в света през 2009 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин