Разходете се из Болоня, Италия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разходете се из Болоня, Италия
Автор: Peika.bg
Разходете се из Болоня, Италия
Снимка: pixabay

Италианският град Болоня е културна, университетска и туристически атрактивна дестинация, защото през дългата си история е успял да натрупа истинска археологична и архитектурна съкровищница, която в по-голямата си част е била запазена от влиянието на времето и войните.

Болоня е много стар град, развиван от етруски, келти и римляни, преди да започне да се самоуправлява през Средновековието. Именно тогава се появява и най-старият университет в света - Болонският, основан през 1088 г.

Разходете се из Болоня, Италия

Ще ви отнеме време да разгледате всички църкви, площади и паметници на Болоня, затова най-добре да знаете кои са основните туристически дестинации и как да стигнете от едната до другата.

Вземете карта на града от хотела или туристическия център на града и напред с нашия мини пътеводител.

Със сигурност не пропускайте Салаборса (Salaborsa) – икономическият център от 19-и век, който днес е място за срещи и култура.

Разходете се из Болоня, Италия

Там има богата мултимедийна библиотека, а в центъра на сградата има и покрит площад. Когато погледнете под краката си, ще видите стъклен под, под който можете да видите археологическите останки на древна Болоня.

На Пиаца Маджоре (Piazza Maggiore) можете да разгледате красивия Палацо Д`Акурси (Palazzo D'Accursi) – кметството, в което може да се види градската арт колекция и базиликата на Сан Петронио, където е и най-големият слънчев часовник в света.

По пътя от базиликата ще стигнете до Археологическия музей (Museo Civico Archeologicoс множество древни предмети от етруските и римляните, както и страхотна колекция от египетски артефакти.

До музея е Палацо дел Аркигиназио (Palazzo dell’Archiginnasio), което е първото седалище на университета в Болоня. Анатомическият театър (Teatro Anatomico), където са се давали уроци по анатомия, също си заслужава, а наблизо е и базиликата на Сан Доменико – истинска съкровищница на италианското изкуство, където има мраморно светилище на светеца със статуи на майстори-скулптори, сред които и Микеланджело.

Разходете се из Болоня, Италия

Ако искате да хапнете, разходете се из тесните улички на старата пазарска част Куадрилатеро (Quadrilateroи продължете по Виа Кастилионе (Via Castiglione) до красивата Пиаца Санто Стефано (Piazza Santo Stefano) със седемте църкви.

Разходете се из Болоня, Италия

Съвсем наблизо е Страда Маджоре (Strada Maggiore), където са едни от символите на града. Двете кули – Азинели и Гаризенда са най-високите от всички оцелели 20 кули, които са останали да се извисяват над града.

Разходете се из Болоня, Италия

От кулите поемете по Виа Дзамбони (Via Zamboni), която е основната университетска улица, по която са разположени историческият Градски театър (Тeatro Comunaleи няколко университетски музея. От Виа Дзамбони по Виа Индипенденца (Via Indipendenza) ще стигнете до каналите, които са отпреди два века. 

Разходете се из Болоня, Италия

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин