Коя е най-дълбоката пещера в света? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коя е най-дълбоката пещера в света?
Автор: Peika.bg
Коя е най-дълбоката пещера в света?

Грузинската пещера Вороня, наричана още Крубера, се счита за най-дълбоката в света със своите 2197 м.

Тя се намира в масива Арабика, който е част от планинската верига Гагра в Голям Кавказ и е открита през 1960 г. Досега изследователи са проучили 1710 м от пещерата, а през 2001 г. тя бива призната за най-дълбоката в света.

Входът на пещерата се намира на 2 256 м височина, насред пленителен планински пейзаж, а цялата ѝ дължина възлиза на забележителните 16 058 м. Вороня се намира в много красива местност, покрита с гъсти гори (до височина от 1800 до 1900 м) и украсена с невероятни планински пейзажи.

Коя е най-дълбоката пещера в света?

Входът на Вороня е тесен и понякога през зимата може да се покрие с дълбока снежна покривка. В пещерата има различни участъци, които включват замръзнал водопад и пещерни езера. От тях най-дълбокото достигнато е с 52 м дълбочина.

Водата в пещерата е много студена – на 100 м дълбочина температурата е само 1 градус, а при дълбочина 2000 м достига 7,2 градуса, като температурата на въздуха е подобна. През зимата потокът от вода в пещерата е много нисък, но в края на май и юни достига до максималните и най-ниските части на пещерата, след това се наводнява.

Коя е най-дълбоката пещера в света?

Интересното е, че Вороня има и някои биологични особености – там могат да бъдат намерени повече от 12 вида членестоноги, включително някои ендемични видове. Тук живее и ендемичен бръмбар, който е открит и в някои близки пещери.

Там може да бъде видяно и най-дълбоко живеещото сухоземно животно на Земята, открито на дълбочина от 1980 м (Plutomurus ortobalaganensis). Това същество е дълго 3 мм, няма очи и най-вероятно се храни с гъби и органична материя, идваща от повърхността.

Побиха ли ви тръпки?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин