Кралски контрасти - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кралски контрасти
Кралски контрасти
Снимка: Тодор Иванов

Текстът участва в конкурса за авторски материал на Peika.bg

Макар че лежи на северната ни граница, Румъния е, поне за мен, доста непозната дестинация. Оказа се, че тази лична тера инкогнита крие няколко диаманта, достойни за всяка корона, с които успях да се запозная за един кратък и крайно недостатъчен уикенд.

От 1881 до 1947 година, Румъния е кралство. И като всяко истинско кралство си е имала крале и кралици, а те – корони и дворци. И ако първите са били обсипани с диаманти и брилянти, то другите са сами по себе си бижута.

Кралски контрасти
Снимка: Тодор Иванов

Успях да се запозная с два от дворците им, които, макар да са били кралски резиденции, са абсолютно диаметрално противоположни. Приликите между митичния Бран и бляскавия Пелеш са много по-малко от разликите.

Мрачната мистика на замъка Бран

Гледайки високата крепост, здраво стъпила на над 60-метрова скала, разбирам защо Брам Стокър я е избрал за дом на своя граф Дракула. Репутацията й е плашеща.

Кралски контрасти
Снимка: Тодор Иванов

Крепостта се намира в близост до град Брашов, който също притежава мрачен, готически чар (най-вероятно заради немската архитектура и Черната катедрала – черна перла на готическия стил в строителството). Първото укрепление там, изградено от дърво, е построено там през 1212 г. от Тевтонския кръстоносен орден. Тези рицари изграждат кървавата си репутация срещу езичниците на територията на Източна Европа и днешните Балтийски страни. Хенрик Сенкевич ги описва в своя роман „Кръстоносци“.

Самият Влад III Цепеш никога не е обитавал трайно замъка, като той по-скоро му е служел като база за многобройните му походи срещу Османските турци и днешните български земи (през 1462 г. убива близо 40 000 души в поход между Видин и Черноморското крайбрежие).

Кралски контрасти
Снимка: Тодор Иванов

Стаите на замъка са сравнително малки и тъмни, коридорите – тесни, а стълбищата – стръмни. Макар че е обзаведен много по-късно от кралица Мария Единбургска (господарката на двореца в Балчик) с мебели, отговарящи на кралския вкус и макар че през Втората световна война изпълнява благородната роля на болница, просто не можем да се отърсим от чувството, че иззад някой ъгъл срещу нас ще се изправи бледата муцуна на прословутия кръвопиец, превърнал това място в легенда.

Дворецът Пелеш или ефекта „УАУ“

Можете ли да ми кажете формулата на успешния кралски дворец? Предполагам, че би била нещо подобно – красиво разположение + стилна архитектура + бляскав интериор.

Разположен високо в Карпатите, малко над курортния град Синая, дворецът Пелеш има всичко по посочената формула. Построен в края на 19 век като лятна резиденция на крал Карол I, дворецът смесва успешно алпийски архитектурен стил с италиански и немски неоренесансови традиции.

Кралски контрасти
Снимка: Тодор Иванов

Стаите са богато обзаведени, а интериорът е микс от стилове и културни влияния. Имаме Флорентинска стая, Турска стая, Арабска стая. Има и богата оръжейна, пълна с брони и оръжия от цял свят и различни епохи.

Кралски контрасти
Снимка: Тодор Иванов

В Пелеш има над 2000 картини и множество скулптури.

Кралски контрасти
Снимка: Тодор Иванов

Господарката на двореца – кралица Елизабет е била виден меценат, като дори е писала под псевдонима Кармен Силва. За страстта на кралското семейство към изкуствата говори и малкия, но богато мебелиран, театрален салон.

Кралски контрасти
Снимка: Тодор Иванов

Гледката от градините на двореца са фантастични – пред вас се разкриват стръмните карпатски върхове, покрити с непроходими гори.

Кралски контрасти
Снимка: Тодор Иванов

Бран и Пелеш като туристически дестинации

И двата замъка са превърнати в скъпи и популярни туристически продукти. Бран е най-посещавания туристически обект в Румъния. Пелеш е втори, далеч пред третия.

Около двата замъка изобилства от сергийки за сувенири и местни деликатеси. Около Бран е изграден цял комплекс – магазинчета за всякакви сувенири (магнити, чаши, тениски с граф Дракула), атракцион, наречен „Пътеката на ужаса“. Можете да си закупите вкусен пушен кашкавал в дъбова кора и топли козуначени коминчета. В един от ресторантите предлагат и червена бира. Твърди се, че е по рецепта на личния пивовар на граф Дракула, а тайната й съставка е кръв.

Кралски контрасти
Снимка: Тодор Иванов

В съседство на Пелеш пък има луксозна сладкарница, в която освен всичките вкусотии, можете да хапнете и разкошна паста „Пелеш“. Пак наблизо се намира по-малкият дворец Пелишор, който обаче отваря рядко. На десетина минути пеша е Синайския манастир, построен напълно във византийски стил.

Кралски контрасти
Снимка: Тодор Иванов

Вино можете да си купите навсякъде. Румъния е един от топ производителите на вино в световен мащаб, а винарските им традиции са на над 2000 години могат да се проследят до времената на древните даки. Дори и най-евтиното вино е с добро качество и човек може да се чуди защо Стокъровия граф е предпочитал кръв пред него. Но предполагам, че е много по-интересно да се пише (и чете!) за граф – кръвопиец, отколкото за граф – винопиец.

Автор: Тодор Иванов

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин