Фотографът Красимир Матаров: Да показваш незабележимото - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фотографът Красимир Матаров: Да показваш незабележимото
Автор: Мария Ангелова

Да се намираш на красиво място – не е най-важното!

Да познаваш отлично фотоапарата си – не е най-важното!

Да заснемеш много кадри – не е най-важното!

Най-важното е да видиш това, което другите не забелязват, да го заснемеш и да им го покажеш!

Точно това успява да прави фотографът Красимир Матаров – предава частица от усещането за сливане с природата и показва красивото, което често пропускаме да забележим.

Ето какво ни разказа Краси за снимането, вдъхновението и любимите си места за снимане - в интервю специално за Peika.bg:

- Кой е Красимир Матаров?

- Здравейте! Казвам се Краси и съм от Благоевград. Учител съм по руски език. За мен фотографията е хоби, което ми дава възможност да се слея с природата, да общувам с нея и да покажа частица от този диалог в кадрите си. Зад гърба си имам няколко самостоятелни изложби, десетки първи места в национални и международни фотоконкурси. Мои снимки са показвани в Лондон, Варшава, Москва, Братислава, Люксембург, Китай, Турция и др. Върхът за мен беше спечелването на първо място в отворената категория за природа и диви животни в конкурса на „Сони 2013”, в който участваха 122 000 фотографии.

31197

Красимир Матаров

- Кога и защо застана пред обектива за първи път?

- Преди пет години си купих едно компактно фотоапаратче. Искаше ми се да направя едни кадри, но впоследствие се оказа, че снимането било интересна работа. Тогава реших да се самообразовам - най вече по метода проба-грешка и да се науча да постигам задоволителни резултати.

- Какво те вдъхновява?

- Вдъхновява ме красотата, която ни заобикаля. Природата във всичките ѝ форми – насекоми, растения, поточета, планини, равнини, водата... Много хора около нас не успяват да видят това съвършенство и аз се опитвам да им го покажа.

- Как протича един ден на фотографа?

- Аз не съм тясно специализиран в определен фотографски жанр. Обичам да снимам макро, пейзажи, архитектура, хора и др. В зависимост от това какво ще снимам денят ми протича различно. Много голямо внимание отделям на подготовката – техника, обективи, аксесоари, дрехи и т.н. Най-голямо удовлетворение получавам при снимането на макро – за мен това е най-сложният жанр – никога не знаеш как ще протече и завърши денят ти, затова се изискват огромни познания и умения, ако искаш да се завърнеш с поне един читав кадър. Докато при пейзажа, като тръгвам – имам идея в главата какво, кога и как трябва да заснема и мога да си представя крайния резултат.

31201

31210

- Кои са любимите ти места за снимане в България?

- Планините и морето през всички сезони. Нашето крайбрежие е доста фотогенично. Също така имаме красиви планини, всяка една със своя чар през различното време на годината е отлично място за красиви кадри. През последните две години отделям голямо внимание на нощната фотография. А най-добрите снимки със звезди и млечен път стават високо в планината, където въздухът е по-чист и е далеч от светлините на градовете. Определено най-любимите места са ми Рилските езера, Тевно и Муратово езеро, Синаница, Мусала, Страшното езеро...

31202

Страшното езеро

31207

Нощ над Рила

31190

Цветовете на нощта

- Преподаваш фотография на ученици. На какво ги учиш?

- Опитвам се да предам част от знанията и уменията си на моите ученици – водя кръжок по фотография и също така обучавам деца по проект. Разработил съм си фотографски курс, по който уча децата в училище. Разделил съм го на три части:

- техническа - устройство на фотоапарата, обективи, режими на снимане и т.н.

- художествена - композиция и жанрове.

- и накрая обработка на фотографии с графични редактори.

На следващата година курса продължава с практически задачи – снимане на репортажи, архитектура и природа, стрийт фотография и т.н.

- Какво правиш в свободното си време, когато не снимаш?

- Напоследък цялото ми свободно време е заето с фотографията. Разучавам нови места и маршрути и много пътувам. Подготвям и провеждам фотографски семинари. Имам доста планове, свързани с фотографията и опитвайки се да ги реализирам – аз оставам без свободно време.

- Къде е пейката с най-хубава гледка?

- Сещам се за няколко такива. Обикновенно не ми остава време да седя на тях и да се любувам на красивите гледки, защото снимам през това време. Определено някога бих се радвал да наблюдавам залеза, седнал на пейката на корабите край Синеморец.

31206

Корабите край Синеморец

*

Снимките на Красимир Матаров можете да видите във фейсбук, 500px и flickr.

А по-долу вижте още невероятни кадри на Красимир Матаров:

31209

Нощ над България

31192

Резово

31193

Изгрев

31195

Край Синеморец

31196

Тюленово

31204

Тюленово

31200

Залез от Мусала

31205

Мусала

31198

Заслон Казана

31208

Ахтопол

31194

31199

31203

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин