Красотата на Йелоулстоун в 30 факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красотата на Йелоулстоун в 30 факта
Автор: Елена Исаева

Националният парк Йелоустоун, разположен предимно в американския щат Уайоминг, но простиращ се в Монтана и Айдахо, е огромно и забележително природно чудо. Ето 30 интересни факта за Йелоустоун:

Създаден като първият национален парк: Йелоустоун е създаден като първият национален парк в света на 1 март 1872 г. от президента Юлисес С. Грант.

Красотата на Йелоулстоун в 30 факта
Снимка: pixabay.com

Размер и местоположение: Покрива площ от над 2,2 милиона акра, което го прави по-голям от щатите Роуд Айлънд и Делауеър взети заедно.

Геотермални чудеса: Йелоустоун е известен със своите геотермални характеристики, включително гейзери, горещи извори и кални съдове. Той е дом на приблизително половината от гейзерите в света, включително известния Old Faithful.

Old Faithful: Old Faithful е един от най-предвидимите гейзери в парка, изригващ приблизително на всеки 90 минути, изстрелвайки вода до 185 фута във въздуха.

Супервулкан: Калдерата Йелоустоун, масивна вулканична система, се счита за супервулкан. Въпреки че не е изригвал повече от 640 000 години, потенциалът му за катаклизмично изригване е тема от научен интерес.

Убежище за диви животни: Йелоустоун е убежище за различни диви животни, включително бизони, мечки гризли, вълци, лосове и много други видове.

Стадо бизони: Това е домът на най-голямото свободно скитащо стадо бизони в Съединените щати.

Реинтродукция на вълци: През 1995 и 1996 г. вълците бяха повторно въведени в Йелоустоун, след като отсъстваха от парка близо 70 години. Повторното им въвеждане е имало дълбоко въздействие върху екосистемата.

Езерото Йелоустоун: Това е най-голямото езеро с висока надморска височина в Северна Америка и обхваща повече от 136 квадратни мили.

Термофили: Микроорганизмите, наречени термофили, виреят в горещите извори на Йелоустоун и им придават живите си цветове.

Голям призматичен извор: Това е един от визуално най-зашеметяващите горещи извори в парка, известен със своите кръгове от термофили с цвят на дъга.

Красотата на Йелоулстоун в 30 факта
Снимка: pixabay.com

Река Йелоустоун: Река Йелоустоун, която тече през парка, е най-дългата непреградена река в съседните Съединени щати.

Големият каньон на Йелоустоун: Този впечатляващ каньон е образуван от река Йелоустоун и включва зашеметяващи водопади, включително Долния водопад, който е два пъти по-висок от Ниагарския водопад.

Mammoth Hot Springs: Тези тераси от травертинови образувания са създадени от гореща вода от подземни извори и непрекъснато се променят.

Кипяща река: Уникална геотермална характеристика, където горещ извор и река Гарднър се срещат, създавайки естествена гореща вана, на която посетителите да се наслаждават.

Височината на Йелоустоун: Надморската височина на парка варира от около 5282 фута при Рийс Крийк на север до 11 358 фута при Ийгъл Пийк на юг.

Кули за наблюдение на пожари: В парка има няколко исторически кули за наблюдение на пожари, предлагащи панорамна гледка към заобикалящата пустиня.

Долината Ламар: Често наричана „Серенгети на Северна Америка“, тази долина е основно място за наблюдение на диви животни, особено вълци и бизони.

Риболов на пъстърва: Йелоустоун е известен с отличния си риболов на пъстърва, като йелоустоунската пъстърва е местният вид.

Именувани гейзери: Много гейзери в парка имат имена като Castle Geyser, Beehive Geyser и Riverside Geyser.

Hayden Valley: Друга гореща точка за дивата природа, Hayden Valley е дом на големи стада бизони и лосове.

Видове мечки: Йелоустоун е дом както на мечки гризли, така и на черни мечки, което го прави едно от малкото места в САЩ, където и двата вида съществуват едновременно.

Асоциация Йелоустоун: Тази организация с нестопанска цел предоставя образователни програми и подкрепа за парка, подобрявайки изживяването на посетителите.

Вулканична активност: Паркът преживява хиляди малки земетресения всяка година поради активната си вулканична система.

Пожарна екология: Пожарът е съществена част от екосистемата на Йелоустоун и контролираните изгаряния се използват за поддържане на здравословна среда.

Пътища и достъпност: Йелоустоун има мрежа от пътища, която осигурява достъп до основните му атракции, което го прави популярна дестинация за пътешествия.

Безопасност на мечките: От посетителите се изисква да носят спрей за мечки в определени зони, за да защитят себе си и мечките.

Исторически хижи: Паркът разполага с няколко исторически хижи, като например Old Faithful Inn и хотел Lake Yellowstone, които осигуряват настаняване на посетителите.

Брой посетители: Йелоустоун привлича милиони посетители годишно, което го прави един от най-посещаваните национални паркове в Съединените щати.

 

Уникалната комбинация от геоложки чудеса, богата дива природа и зашеметяващи пейзажи на Йелоустоун продължава да пленява и вдъхновява посетители от цял свят, запазвайки статута си на истинско природно съкровище.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин